Embrace of the Serpent and Birds of Passage - two movies by Ciro Guerra

The Colombian director in ht elimelight on Dec 8

8 december 2018 17:30 - 22:15

Location: Díszterem

Ezen az estén a kolumbiai Ciro Guerra két filmjét is megtekinthetik az Urániában az érdeklődők. Először  az Oscar-jelölt A kígyó ölelése kerül vászonra, amelyet a Kolumbiai Nagykövetséggel közös szervezésben vetítünk. Utána 20 órától Guerra új, Oscarra nevezett filmjét mutatjuk be premier előtt. A kávézóban a nap folyamán Fernando Cano Busquets kolumbiai fotográfus alkotásaiból nyílik kiállítás "País. Homenaje en Blanco y Negro" ("Nemzet. Tiszteletadás fekete-fehérben") címmel.

A csodálatos látványvilágú (fekete-fehér) A kígyó ölelése főhajtás a kolumbiai Amazónia elveszett kultúrái és civilizációi előtt. A Cannes-ban a Rendezők kéthete szekció fődíját elnyerő mű a kritikusok szerint "megrázó filmművészeti tanúságtétel" (Variety), "hipnotikus ragyogású, fekete-fehér Odüsszeia" (Screen). Hőse Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője, aki a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit. A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül.

Premier előtt kerül vászonra Ciro Guerra új filmje, a megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai, amely egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma. Az 1960-as és ’70-es években járunk, Amerikában virágzik a hippikultúra, és hatalmas igény mutatkozik a különböző drogokra. Ebből elsősorban a kolumbiai farmerek profitálnak, akik közül a legleleményesebbek marihuánatermelő és -terjesztő üzletemberekké növik ki magukat. A történet hősei Raphayet és Zaida. A talpraesett Raphayet a Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzsi hagyományai szerint kéri meg a fiatal Zaida kezét. Hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet forrófejű, törzsön kívüli barátjával társul, és együtt hamarosan mindent elérnek, amiről még álmodni sem mertek. A végtelen gazdagsággal együtt beáramló nyugati értékrend azonban nem csak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút szít a helyi családok között.

Vetítések

17:30    A kígyó ölelése
(12)
fekete-fehér, argentin-kolumbiai-venezuelai kalandfilm, 125 perc, 2015
eredeti nyelven, magyar felirattal

20:00    Az átkelés madarai - premier előtt (16)
kolumbiai-mexikói-dán-francia film, 125 perc, 2018
eredeti nyelven, magyar és angol felirattal


Jegyárak: 
Teljes árú: 1500 Ft, diák/nyugdíjas/pedagógus kedvezmény: 1100 Ft.

További kedvezmény:
Aki mindkét vetítésre jegyet vált, az A kígyó ölelése című filmet 1100 Ft-os áron tekintheti meg. A kedvezmény az online vásárlás során is érvényes.


Related shows

Embrace of the Serpent

(12)
An Amazonian shaman and two scientists' road movie in the deep forest

Birds of Passage - Pre-premier

(16)
On 8th of December at 8 pm
»May. 25. – Saturday«
TicketsCall Us15:00     Díszterem

Ballon (12)

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal

Ruben Brandt - A gyűjtő, iskolai vetítések

Metropolitan Opera 2019-2020

Metropolitan Opera 2019 Nyár

 Exhibition On Screen 2018-2019

 
NT Live 2018-2019

Bolsoj Balett 2019-2020

 

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Café Urania & Urania National Filmtheatre
Opening hours: 10.30am – 9 pm

© Urania National Filmtheatre

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy