LUX-filmnapok 2015 - Szakmai- és sajtó regisztráció

2015. november 3. - 2015. november 5.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket. Az idén versenyben lévő három film olyan aktuális társadalmi problémákat ábrázol, mint a menekültválság (Jonas Carpignano: Mediterranea), a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya (Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva: A lecke) vagy a női önrendelkezés kérdése (Deniz Gamze Ergüven: Mustang).

A belépés díjtalan, a terem korlátozott befogadóképessée miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük kattintson a kiválasztott filmhez tartozó linkre és töltse ki a regisztrációs űrlapot. (Több filmre is lehet regisztrálni, ez esetben kérjük, külön-külön regisztráljon a filmekre)

Amennyiben le szeretné tölteni az esemény részletes sajtóanyagát, kérjük kattintson ide.

VETÍTÉSI PROGRAM

2015. november 3. kedd, 19:00
MEDITERRANEA
olasz-francia-amerikai-német-katari filmdráma, 107 perc, 2015

Afrikából indulnak, a szemük előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben, vagy ha a rendőrség még a másik oldalon elkapja őket – de általában ezek a bevándorlók láthatatlanok maradnak, pedig sorsuk hihetetlen történeteket kínál.

Jonas Carpignano Mediterranea című filmje két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába, és azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik. A film az idei Cinefest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az Artmozik Nemzetközi Szövetségének díját nyerte el.

Tovább a regisztrációhoz a Mediterranea című filmre


2015. november 4. szerda, 19:00
A LECKE (UROK/THE LESSON)
bolgár-görög dráma, 97 perc, 2014 (16)

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A bolgár rendezőpáros, Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilmje, A lecke kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsülésének hiányáról napjainkban. A történet főhőse átlagember, egy tanárnő, aki átlagon felüli tettekre kényszerül, mikor egyszeriben kicsúszik alóla a talaj. A hűvös, letisztult és precíz történetmesélés, valamint a minden szentimentalizmust mellőző, szorongató atmoszféra csak növeli A lecke érzelmi hatását. A film hazai forgalmazója a Mozinet.

Tovább a regisztrációhoz A lecke című filmre


2015. november 5. 18:00
Kerekasztal-beszélgetés az Uránia Kávézóban

Téma: társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez

A beszélgetés résztvevői: Bíró Tibor, a Jameson CineFest fesztiváligazgatója, Bognár Péter filmforgalmazó (Magyar Hangya), a Lux-díj jelölőbizottságának magyar tagja és Böszörményi Gábor filmforgalmazó (Mozinet), moderátor: Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

2015. november 5. 19:00
MUSTANG
francia-német-török-katari filmdráma, 97 perc, 2015

Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában a kamaszodó Lola és négy lánytestvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de vannak, akik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat…

Deniz Gamze Ergüven Cannes-ban is díjazott filmdrámája nyerte el az idei Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, emellett a Mustang Franciaország hivatalos nevezettje az Oscar-díjra.

Tovább a regisztrációhoz a Mustang című filmre

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató