Placid atya, aki megjárta a Gulágot - Díszbemutató

2017. május 10. 10:00 - 12:00

Helyszín: Díszterem

Hogyan lehet túlélni a Gulágot és derűsnek maradni? Egyebek mellett erről szól a száz évet megért Placid atya bencés szerzetes élettörténete, amelyet immár filmen is láthatunk. Széll Péter alkotását vastapssal fogadta az Uránia közönsége a premieren.

A II. világháborúban az oroszok Magyarországról 800 000 embert hurcoltak el malenkij robotra, amit csupán a tíz százalékuk élt túl. Egyik túlélője ennek a pokolnak Dr. Olofsson Placid. A bencés atya 1916. december 23-án született, 1939-ben szentelték pappá, doktorált, majd tanított a bencéseknél. 1946-ban letartóztatták, s 10 év Gulág következett az életében.

A róla készült filmben megosztja nézőivel azt a négy fő elvet, amivel sikerült átvészelnie életének legnehezebb évtizedét, és amely elvekkel életének további szakaszában is sikerült megőriznie magában a derűt. A négy fő elv: 1. Nem panaszkodom. 2. Észrevenni az apró örömöket és azokat "megörvendezni", mert ez az élet művészete. 3. Önbecsülés. 4. Ha hiszel Istenben van mibe kapaszkodnod, de ha nem hiszel, akkor is tudd, hogy Isten akarja a túlélésed.

Hála Istennek Placid atya megérte a 100. évét és országszerte sok-sok előadáson osztotta meg hallgatóságával életelveit, derűjét, életpéldáját. Széll Péter több alkalommal kereste fel Bartók Béla úti lakásában és folytatott vele beszélgetést a kamera előtt. Ebből állt össze a szerzetes atyáról szóló film alapanyaga. A premier telt házzal ment az Urániában és a közönség vastapssal fogadta a látottakat. Sőt, ami az Urániában különlegesnek mondható, a zárójelenetben elhangzó Miatyánkot a publikum együtt mormolta a filmmel.

Iskolás csoportok kedvezményes 900 forintos belépti díj mellett jelentkezhetnek a vetítésekre az iskola@urania-nf.hu címen. 

Rendező: Széll Péter

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató