MET 2017 nyár | Georges Bizet: Carmen

MET 2017 nyár | 2017 július 30-án

2017. július 30. 17:00 - 20:17

Helyszín: Díszterem

2011-ben a Carmen minden addigi rekordot megdöntött a Metropolitan Live in HD sorozatában, a széria 2006-os indulása óta ez lett a legkelendőbb, legnépszerűbb előadás.

A szövegkönyvet Henri Meilhac és Ludovic Halévy írta Prosper Mérimée regénye alapján.
Ősbemutató: 1875. március 3. - Párizs, Opéra Comique

I. felvonás

Sevillában vagyunk, a dohánygyár előtt. Katonák felügyelik a városban a rendet.
Megérkezik Micaëla, a parasztlány, aki az egyik tizedest, Don Josét keresi. Morales, a szakaszvezető azt mondja neki, hogy társa majd csak őrségváltáskor jön vissza. A lány távozik, Don José azonban hamarosan megjelenik Zuniga hadnaggyal, s megtudja Moralestől, hogy Micaëla kereste.
Amikor a gyárban megszólal a szünetet jelző harang, a férfiak a kifelé igyekvő nőket bámulják. Különösen Carmen, a cigánylány tetszik nekik, aki azt mondja csodálóinak, hogy a szerelem szabad, nem alkalmazkodik a szabályokhoz.
Egyetlen férfi van csak, aki nem figyel rá: Don José. Carmen virágot dob elé, a lányok pedig visszatérnek a gyárba.
José felveszi a virágot, s mikor megjelenik Micaëla, elrejti előle. A lány levelet hozott számára vidéken élő anyjától. Don José elkezdi olvasni a levelet, Micaëla pedig távozik.
Don José épp eldobná a virágot, amikor a gyárban veszekedés tör ki Carmen és egy másik lány között. Zuniga Don Josét küldi be a cigánylányért.
Carmen nem hajlandó Zuniga kérdéseire válaszolni, ezért letartóztatják, s Don Josénak kell börtönbe vinnie. Mikor kettesben maradnak, Carmen randevúra hívja, s ezzel leveszi a férfit a lábáról. Don Josét teljesen elbűvöli a lány, s beleegyezik, hogy szabadon engedje. Mikor a börtönbe indulnak, Carmen elmenekül, Don Josét pedig letartóztatják.   
 
II. felvonás

Carmen és társai, Frasquita és Mercédès egy kocsmában szórakoztatják a vendégeket. Zuniga elmondja Carmennek, hogy Don Josét szabadon engedték.
Megérkezik Escamillo, a torreádor, aki büszkén mesél hivatásáról, s közben Carmennel flörtöl. de a lány azt mondja neki, ő már foglalt. Miután Escamillo és a vendégek távoznak, a csempészek, Dancaïre és Remendado Carmennek és barátnőinek mesélik el legújabb tervüket. Frasquita és Mercédès szívesen segítenének nekik, de Carmen arra hivatkozva, hogy szerelmes, visszautasítja őket. A csempészek eltűnnek, amint meglátják Don Josét. A férfi féltékeny lesz, mikor Carmen elmeséli neki, hogyan táncolt Zunigának. Most Josénak is táncol, de amint megszólal a kürt, a férfi azt mondja, vissza kell térnie a laktanyába. Carmen azonban teljesen elbűvöli őt. Hogy szerelmét bizonyítsa, megmutatja a lánynak a virágot, amit egykor elé dobott, s azt mondja, annak illata tartotta benne a reményt a börtönben. De Carment ez nem hatja meg. Szerinte ha igazán szeretné, otthagyná a hadsereget, s követné őt a hegyekbe, hogy szabadon élhessenek. Mikor José erre nemet mond, Carmen kiadja az útját.
Ekkor tör rájuk Zuniga, akivel a féltékeny José összeverekszik. A visszaérkező csempészek lefegyverzik Zunigát. Don Josénak nincs más választása, mint hogy a csempészek mellé álljon.

III. felvonás

Carmen és José a csempészek hegyi rejtekhelyén veszekednek. A lány azt állítja, a José iránt érzett szerelme egyre halványodik, ezért azt tanácsolja a férfinak, hogy térjen vissza anyja szülőfalujába.
Amikor Frasquita és Mercédès kártyát vetnek, maguknak szerelmet és gazdagságot jósolnak, míg Carmen lapjai halált jeleznek – számára és José számára is.
Megérkezik Micaëla. A lány fél a hegyekben – és attól is, hogy találkoznia kell azzal a nővel, aki miatt szerelméből bűnöző lett. Rejtekhelyéről egy lövést hall. José lőtt rá egy betolakodóra, akiről kiderül, hogy nem más, mint Escamillo. Azt mondja, Carmenért jött, mire a két férfi összeverekszik. A csempészek választják szét őket. Escamillo mindenkit meghív a következő bikaviadalára – különösképpen Carment. Miután a torreádor távozik, Micaëla előbújik rejtekéből, s könyörögve kéri Josét, hogy térjen haza. Mikor a férfi megtudja, hogy anyja haldoklik, beleegyezik, de figyelmezteti Carment, hogy még találkoznak.

IV. felvonás

A helyszín ismét Sevilla. A tömeg éljenezve kíséri a torreádorokat az arénához. Carmen Escamillo karján érkezik. Frasquita és Mercédès figyelmeztetik, hogy José a közelben van. Carmen azonoban nem tart tőle. Az aréna bejáratánál várja, hogy a tömeg bemenjen.
Megjelenik José, s könyörög a lánynak, hogy felejtse el a múltat, s kezdjenek új életet. Carmen végtelen nyugalommal közli vele, hogy szerelmük elmúlt. Ő szabadnak született, s mindörökre az is marad.
Az arénából kihallatszik, amint a tömeg Escamillo győzelmét ünnepli.
José továbbra is győzködi Carment, hogy térjen vissza hozzá. A lány elindul az arénába, de előtte még gyűrűjét odadobja a férfinak. José kést ránt elő, s leszúrja Carment.


Vezényel: Yannick-Nézet Séguin

Szereplők:
Barbara Frittoli: Micaëla
Elīna Garanča: Carmen
Roberto Alagna: Don José
Teddy Tahu Rhodes: Escamillo

Jegyinformációk
Belépőjegy: 4100 Ft

Továbbra is van lehetőség 3800 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad VAGY a nyári válogatás legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.


Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.
Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

JegyvásárlásJegyrendelés
Rendező: Richard Eyre

Díszlet, jelmez: Rob Howell
Fény: Peter Mumford
Koreográfia: Christopher Wheeldon
Közreműködik: Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

Hírlevél feliratkozásÉlik az életüket - Női nézőpontok

2017. május 10-én indul a jegyelővétel

MET nyár 2017

Bolsoj Balett 2017/2018

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat