Ukrajna fókuszban: Holodomor - Keserű aratás

2017. június 29. 19:00 - 21:00

Helyszín: Díszterem

A modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét feldolgozó film magyarországi bemutatójára Kanada Nagykövetsége jóvoltából kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés a „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordja. A június 1-jén indult, egy hónapig tartó eseménysorozatot Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szervezték.

A filmről:

A kanadai rendező nagyszabású történelmi filmje egy szerelem, Jurij és Natalka kapcsolatán keresztül tárja elénk a modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét. A sztálini diktatúra kegyetlen intézkedései – a kollektivizálás, a terménybeszolgáltatások, a lakosság elszigetelése – 1932-33 során megtizedelték a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területének számító Ukrajna lakosságát. Mivel a szovjet vezetés Sztálin halála után is mindent elkövetett, hogy eltitkolja a  népirtás tényét, az áldozatok pontos számát ma sem ismerjük – a történészek hét-tíz millió halottról beszélnek.

Az ukrán felmenőkkel rendelkező kanadai rendező, George Mendeluk, és a szintén ukrán családi hátterű kanadai producer, Ian Ihnatowycz látványos alkotása az ukrán áldozatok előtt tiszteleg, amikor a világ széles nyilvánossága elé viszi történetüket. A filmet könnyűszerrel forgathatták volna Kanadában a két ország hasonló természeti adottságai miatt, de fontosnak tartották, hogy az eredeti helyszínek jelenjenek meg a mozivásznon, ezért Ukrajnában zajlott a forgatás. Az angol-amerikai stábhoz ukrán közreműködők csatlakoztak, akik – mint az hamar kiderült – felmenőik révén szinte valamennyien érintettek voltak a tragédiában. Az, hogy a Keserű aratás felidézte, megjelenítette a hajdani tragikus eseményeket, mélyen megérintette őket és szívügyükké tette a közös munkát.

A film most Kanada Nagykövetsége jóvoltából egyetlen alkalommal Budapesten is látható lesz. Június 29-én, csütörtökön este 19 órától az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében tekinthetik meg az érdeklődők – angol nyelven magyar felirattal. A film megtekintését 12 év alatt nem ajánljuk.

A vetítésre a június 1-jén indult „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordjaként kerül sor. Az egy hónapig tartó eseménysorozatot Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szervezik.

Rendező: George Mendeluk

Írta: Richard Bachynsky Hoover, George Mendeluk
Szereplők: Max Irons, Samantha Barks, Terence Stamp

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató