< VISSZA

Verdi: Macbeth | 2017-Met nyár


A Metropolitan Opera előadása felvételről, 169 perc, 2014
olasz nyelven angol és magyar felirattal

Vetítési időpontok:

Rendező: Adrian Noble

Díszlet, jelmez: Mark Thompson
Koreográfus: Sue Lefton
Fény: Jean Kalman
Közreműködik: Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

Macbeth: Željko Lučić
Lady Macbeth: Anna Netrebko
Macduff: Joseph Calleja
Banquo: René Pape

Ma már 65 ország több mint kétezer helyszínén közvetítik élőben, HD minőségben a világ egyik legnevesebb operaházának produkcióit. A sorozat világsztárokat felvonultató előadásaira 2006 óta tizennégy milliónál is többen váltottak jegyet. A kilencedik Live in HD évad Verdi első Shakespeare-operájával kezdődik, Adrian Noble 2007-es, nagy sikerű rendezésében, a széria egyik legnépszerűbb darabjaként, most azonban új szereposztásban lesz látható. Verdi korszakos jelentőségű, 1847-ben bemutatott remekművét Fabio Luisi dirigálja, aki 2011 óta a Metropolitan első karmestere.
Napjaink egyik vezető szopránja alakítja a vokálisan és színészi szempontból egyaránt nagy formátumú énekest igénylő női főszerepet. Anna Netrebko 2002 óta lép fel a New York-i dalszínházban, 2009 óta minden évben bíznak rá szerepet, sőt 2011 és 2013 között három egymást követő évadnyitó előadás női főszerepét is ő alakította. A címszerepben korunk egyik legfoglalkoztatottabb Verdi-baritonja, az eddig huszonhárom Verdi-operaalakot megformáló Željko Lučić látható és hallható. A máltai tenor, Joseph Calleja abban az szerepben - a skót nemes, Macduff alakjában - lép színpadra, amelyben tizenkilenc évesen debütált, Banquo hadvezért pedig a Metropolitan egyik vezető énekese, az egybehangzó kritikák szerint a világ egyik legpompásabb basszusának birtokosa, René Pape kelti életre.


A szövegkönyvet Shakespeare drámája alapján Francesco Maria Piave írta.
Ősbemutató: 1847. március 14. Firenze, Teatro della Pergola
Az átdolgozott előadás bemutatója: 1865. április 21. Párizs, Théâtre Lyrique

I. felvonás

Skócia.
Macbeth és Banquo, a skót hadsereg vezetői találkoznak néhány boszorkánnyal, akik jövendőt mondanak nekik. Macbethnek azt jósolják, előbb Cawdor ura, majd Skócia királya lesz, Banquo utódjai pedig királyok lesznek. A két férfi szeretne ennél többet megtudni tőlük, de a boszorkányok eltűnnek előlük.
Küldöttek hozzák a hírt, miszerint Duncan, a jelenlegi skót király Macbethet nevezte ki Cawdor urává. A jóslat első fele tehát beteljesedett.

Macbeth vára
Lady Macbeth férje leveléből értesül a történtekről. Az asszony úgy dönt, kitart korábbi ambíciói mellett.
Egy szolgáló bejelenti, hogy Duncan hamarosan a várba látogat. Mikor Macbeth megérkezik, felesége azt javasolja, öljék meg a királyt.
Megérkezik Duncan. Macbeth – miután látomása volt egy tőrről – végrehajtja a gyilkosságot, de mikor visszatér, elmondja feleségének, mennyire megviselte, amit tett. Az asszony szerint bátrabbá kell válnia.
Mindketten eltűnnek a színről, mikor megjelenik Banquo és Macduff, a nemes, aki aztán felfedezi a bűntettet. Macbeth és felesége úgy tesz, mintha megviselné őket, s elítélnék a gyilkosságot.

II. felvonás

Macbeth lett a király. Duncan fiát, Malcolmot gyanúsítják azzal, hogy megölte apját és Angliába menekült. Mivel Macbeth még mindig fél a jóslattól, hogy Banquo gyerekei kerülnek a trónra, feleségével úgy dönt, hogy megölik őt és fiát, Fleance-t is. Macbeth elmegy, hogy előkészítse a kettős gyilkosságot, Lady Macbeth pedig bízik benne, hogy ettől végre biztonságban lesz a trónjuk.
A vár előtt a gyilkosok már várják Banquót, aki furcsa megérzése miatt a fiával érkezik. Fleance megmenekül, de apját megölik.

Amíg Lady Macbeth dallal köszönti az udvar vendégeit, férjéhez eljutnak a hírek: Banquo meghalt, de fia elmenekült.  Mikor Macbeth elfoglalná az asztalnál Banquo helyét, ijesztő látomás kísérti: a halott férfi jelenik meg előtte, s őt vádolja a gyilkossággal. Feleségének nem sikerül őt megnyugtatnia, s az udvar többi tagja is aggódik a király furcsa viselkedése miatt. Macduff megfogadja, hogy elhagyja az országot, amit immár bűnözők vezetnek.

III. felvonás

A boszorkányok megint összegyűlnek. Macbeth ellátogat hozzájuk, hogy ismét megjósolják a jövőjét. Egyik látomása arra figyelmezteti, hogy óvatos legyen Macduff-fal, de megnyugtatja, hogy senki olyan, akit anya szült, nem árthat neki, sőt addig nem eshet bántódása sem, amíg a birnami erdő meg nem indul a vár felé.  Egy másik látomásban a jövő királyai jelennek meg, s utánuk Banquo.
Hamlet elszörnyedve esik össze. A boszorkányok eltűnnek, Lady Macbeth talál rá a férjére. Elhatározzák, hogy Macduff egész családját kivégzik.

IV. felvonás

A skót határon Macduff csatlakozott a menekültekhez, miután feleségét és gyeremekeit is megölték. A brit csapatok élén Malcolm jelenik meg, hogy megtámadják Skóciát.

Lady Macbeth nem tud aludni, rémálmai vannak. Folyamatosan kísértik őt a szörnyű tettek, amiket férjével elkövettek.
Macbeth számít az ellenséges csapatok betörésére, s rájön, hogy nem fog tudni békében megöregedni. Hírnök adja tudtára, hogy felesége meghalt és hogy a birnami erdő mintha megmozdult volna. Az angol csapatok katonái faágak mögé rejtőzve támadnak rájuk. Mikor Macduff és Macbeth szembe kerül egymással, kiderül, hogy Macduffot nem hagyományos úton szülte az anyja, hanem császármetszéssel jött világra. Macduff megöli Macbethet, majd pedig Malcolmot nevezi ki Skócia királyának.


Vezényel: Fabio Luisi

Jegyinformációk
Belépőjegy: 4100 Ft

Továbbra is van lehetőség 3800 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad VAGY a nyári válogatás legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.
Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

Hírlevél feliratkozás

2017. május 10-én indul a jegyelővétel

MET nyár 2017

Bolsoj Balett 2017/2018

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyitva tartása: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház 2015.

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat