V4filmfeszt: A filmes szál a visegrádi országok kapcsolatában

14 february 2018 14:00 - 18:00

Location: Uránia Kávézó

A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából. A négynapos rendezvény a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentrál. A műfajilag változatos filmprogram a kultikus vígjátékoktól a klasszikus televíziós mesefilmeken át a történelmi tabukat feszegető filmekig terjed. Központi hívószavai közül kiemelkedik a múltfeldolgozás - történelem közösen megélt eseményei, fordulópontjai és ezek emlékezete –, valamint a humor, amely legyen akár ironikus, akár szatirikus vagy abszurd, átjárást biztosít e filmkultúrák között.   

A négy nap 15 vetítéséhez a nyitónapon szimpózium kapcsolódik A filmes szál a visegrádi országok kapcsolatában címmel, melyre az Uránia emeleti kávézójában kerül sor. A szakmai jellegű, de minden érdeklődő számára nyitott, regisztrációval látogatható program a négy ország filmipari kapcsolatait helyezi előtérbe. Arra vagyunk kíváncsiak, mennyire voltak intenzívek a régió filmszakmai kapcsolatai a rendszerváltás előtt, és mennyire intenzívek ma. Milyen intézmények – egyetemek, fesztiválok, szervezetek – erősítették és erősítik ma az átjárhatóságot, illetve kik azok a meghatározó személyiségek, akik alkotásaikkal szorosabbra fűzték a kapcsolatot e filmkultúrák között? Hogyan, milyen kezdeményezésre jöttek létre nemzetközi koprodukciós alkotások egykor, hogyan jönnek létre ma? A kérdések sora folytatható, a témát felkért előadók: filmesztéták, filmtörténészek és filmszakemberek világítják meg.


Program

14:00   Érkezés

14:30   Filmes kapcsolataink az szocializmus évtizedeiben
(magyar nyelven, angol tolmácsolással)

A nagykorúvá lett filmművészet korában – történelmi adottság, összezártságunk folytán – rendkívül intenzív volt a visegrádi országok közötti filmszakmai kapcsolat: láttuk egymás filmjeit, ihletet merítettünk belőlük, és „gyúanyagot a társadalmi vitához”. Meghívott előadóink, filmtörténészek és filmesztéták ennek a sokszínű kapcsolatnak egy-egy vetületét jelenítik meg. Forgács Iván Szovjet égből a közép-európai földre címmel néhány jellegzetes példán szemlélteti a csehszlovák és lengyel filmek magyarországi forgalmazását, fogadtatását. Pörös Géza előadásának címét – Egymásra nézve – Makk Károly filmje ihlette, a filmesztéta a magyar és a lengyel filmművészet közötti inspirációkra és kapcsolatokra koncentrál.A cseh új hullám nyomait elemzi a magyar filmbenGelencsér Gábor Mesés férfiak importja című előadásában. Végül Varga Zoltán Az animációs film közép-kelet-európai fellegvárait mutatja be, és azok „vasfüggőnyön túl” is sikeres filmtermésének közös jellegzetességeit vázolja. A panel moderátora Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

15:45   Szünet

16:00    A V4-ek filmes kapcsolatai ma
(angol nyelven, magyar tolmácsolással)

A szimpózium második része a jelenkori kölcsönhatásokra koncentrál. Mennyire ismerjük szomszédaink filmkultúráját ma, és mennyire vagyunk jelen az ő kulturális horizontjukon? Milyen intézmények és milyen együttműködések erősítik ma az átjárhatóságot filmkultúráink között? Felkért cseh, lengyel és szlovák szakértőink segítségével azt vizsgáljuk, mi jellemzi ma országaik filmkultúráját, majd néhány konkrét példa segítségével bemutatunk sikeres együttműködéseket. Meghívott külföldi vendégeink: Katarína Mišíková (Film- és Színművészeti Akadémia, Pozsony), Marcin Adamczak (Adam Mickiewicz Egyetem , Poznań), Jaromír Blažejovský (Masaryk Egyetem, Brünn). A panel moderátora: Varga Balázs filmtörténész.

Köszönjük a Fast Forward Program segítségét a Krzysztof Zanussi masterclass anyagának rövid megidézésében

FFP

 

Regisztrálni az űrlap kitöltésével lehet.

A helyszín befogadóképessége korlátozott. Megértésüket köszönjük!


Registration form


Registration to past events is not possible


» « 2018. December
Mo Tu We Th Fr Sa Su
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

 

 Exhibition On Screen 2018-2019

 Metropolitan Opera HD Live 2018-2019
NT Live 2018-2019

Bolsoj Balett 2018/2019

 

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Café Urania & Urania National Filmtheatre
Opening hours: 10.30am – 9 pm

© Urania National Filmtheatre

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy