Vetítések a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából

Január 27-én és január 30-án

27 january 2016 - 30 january 2016

Location: Díszterem

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Hajnali láz, Az Eichmann Show és a Saul fia című alkotásokkal, valamint Szilágyi Varga Zoltán Mementó című animációjával emlékezik meg az áldozatokról. Január 30-án, az emléknaphoz kapcsolódva műsorra tűzzük az 1984-ben Oscar-díjra jelölt Jób lázadását is.

71 éve, 1945. január 27-én szabadult fel a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau, ahol közel 2 millió ember pusztult el a második világháború alatt. 2005-ben az ENSZ közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította ezt a napot, a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozat emlékét őrizve. Az Uránia műsorán január 27-én minden film a holokauszt tragédiájához, traumájához kapcsolódik. A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódva, január 30-án, 16:15-től szombaton levetítjük Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült drámáját, a Jób lázadását, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből. A főszerepekben Zenthe Ferencet és Temessy Hédit láthatjuk. A film, amelyet 1984-ben – a Saul fiához hasonlóan – a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelöltek, 35 mm-es kópiáról látható.

A január 27-i vetítések előtt az Urániában Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész Mementó című animációs filmjét láthatja a közönség. A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az „Emlékezz. Január 27.” nemzetközi kampány keretében készült. A kampányt az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve indította. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.

„Mindaz, ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént…A humánum egymaga tehetetlen azzal szemben, ami egyszer lezárult, s legfeljebb az emlékezés illúziójával képes behatolni a múltba.” Pilinszky János: Ars poetica helyett / Részlet

Jegyinformációk

A vetítésekre belépők kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A mozijegy ára 1400 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 1000 Ft. Csoportos látogatás esetén (20 fő fölött) a kedvezményes belépő felnőtteknek 1200 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 900 Ft.

A kedvezmények igénybevétele csak személyes, jegypénztári vásárlás során vehető igénybe.

VETÍTÉSI PROGRAM

2016. január 27.
11:00 - Hajnali láz

színes, fekete-fehér, magyar-svéd-izraeli játékfilm, 114 perc, 2014
rendező: Gárdos Péter

Gárdos Péter rendező (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba, Tréfa) legújabb filmje szülei nem mindennapi szerelmi történetét meséli el. Holokauszt-túlélő édesapját, Gárdos Miklóst a háború után egy svédországi kórházban tüdőbetegként ápolnak. Miklós elkéri azoknak a magyar zsidó lányoknak a listáját, akiket szintén Svédországban gyógyítanak, ismerkedni és élni akar. A huszonöt éves fiatalember súlyos beteg, az orvosok csupán néhány hónapot adnak neki, ő azonban fittyet mutatott a halálnak – meséli róla a rendező. Miklós összesen száztizenhét levelet ír: „szélhámos vállalkozás volt, de benne volt annak a lehetősége is, hogy megtörténik a csoda”. A válaszoló lányok között ott van a tizenkilenc éves Lili is, akivel hónapokig leveleznek, majd találkozásukkor rögtön egymásba szeretnek, három nap után pedig Stockholmban össze is házasodnak. Úgy tűnik, boldogságuk útjába nem állhat semmi.

Online jegyvásárlás a Hajnali láz című filmre


2016. január 27.
13:15 - Az Eichmann show

színes, feliratos, angol filmdráma, 90 perc, 2015
Rendező: Paul Andrew Williams
Főszereplők: Martin Freeman, Anthony LaPaglia

Az amerikai televíziós producer, Milton Fruchtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni az Eichmann-perről, mert szilárdan hiszi, hogy a minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapó per kapcsán a világnak meg kell ismernie a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára helyezett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is és halálos fenyegetések és számtalan akadály ellenére nekilátnak a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően a per eseményeiről készített napi összefoglaló több mint három tucat országban került sugárzásra, így ez lett minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése, amely hatására világszerte nézők milliói szembesültek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.
A film az auschwitz–birkenaui haláltáborok felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékezve készült a BBC közreműködésével és támogatásával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elmélyítse a történelem ezen epizódjáról szóló ismerteteket. Paul Andrew Williams (Dal Marionnak) egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása briliáns módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával.

Online jegyvásárlás Az Eichmann show vetítésére


2016. január 27.
15:00 és 20:45 - Saul fia

magyar filmdráma, 107 perc, 2015
rendező: Nemes László

Az Oscar-jelölés óta ismét teltházas vetítések sorát tudhatja maga mögött az Urániában Nemes László első nagyjátékfilmje, amely a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába.

A filmet, amelyet Cannes óta a filmvilág kitüntetett figyelme övez, már több mint százhatezren láttak a magyar mozikban, az Urániában továbbra is 35mm-es kópiáról vetítjük!

Online jegyvásárlás a 15:00 órai vetítésre

Online jegyvásárlás a 20:45-ös vetítésre



2016. január 30.
16:15 Jób lázadása
magyar filmdráma, 105 perc, 1983

Gyöngyössy Imre Oscar-díjra jelölt filmje a második világháború drámai és fájdalmas időszakáról szól. A zsidó Jób, feleségével, Rózával, egy kis magyar faluban él. Hét gyermeküket a felnőttkor elérése előtt eltemették, ezért a család utód nélkül maradt. 1943-ban örökbe fogadják a katolikus neveltetésű Lackót. Jób úgy akar tekinteni a fiúra, mint a saját gyermekére. A férfi elkezdi tanítani Lackót az élet bölcsességére és a zsidó vallásra. A házaspár nagyon örül, mert a gyermek fogékonynak bizonyul az új hit felvállalására. Egy nap azonban Jóbot és Rózát koncentrációs táborba hurcolják. Vajon mi fog történni a magányos Lackóval?

Online jegyvásárlás a Jób lázadása című filmre (január 30. 16:15)


Related shows

Son of Saul

(12)
The 1st feature film of László Nemes that premiered in the competition in Cannes

The Eichmann Show

(12)
Docudrama on the televised trial of the Nazi official

Fever at Dawn

(12)
Gárdos Péter megrázó filmje holokauszttúlélő szülei elképesztő szerelmi történetéről

The Revolt of Job - Pre-premiere

(12)
Az Oscar-díjra jelölt alkotás felújított változatának bemutatója december 12-én
»Apr. 23. – Tuesday«
TicketsCall Us14:00     Díszterem

Mentawai - Souls of the Forest (12)

TicketsCall Us15:00     Csortos terem

Semmelweis (12)

TicketsCall Us15:00     Fábri terem

The New Toy (12)

TicketsCall Us15:45     Díszterem

Bernadette (12)

TicketsCall Us17:30     Fábri terem

Carte Rouge – Vörös térkép (12)

TicketsCall Us17:30     Csortos terem

Cocorico (12)

TicketsCall Us17:45     Díszterem

Bolero (12)

TicketsCall Us19:00     Fábri terem

About Dry Grasses (12)

TicketsCall Us19:30     Csortos terem

FILM/MUSIC: On Body and Soul (16)

TicketsCall Us20:00     Díszterem

Back to Black (16)



Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy