LUX-filmnapok 2016 - Szakmai- és sajtó regisztráció

16 november 2016 - 18 november 2016

Location: Uránia Nemzeti Filmszínház - Díszterem

November 16. és 18. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket. Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve (Leyla Bouzid: Felnyitom a szemem) egy árvaházon át (Claude Barras: Életem Cukkiniként) a kizsákmányoló vállalati szféráig és az újjáéledő apa-lánya kapcsolatig (Maren Ade: Toni Erdmann). A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

REGISZTRÁCIÓ A VETÍTÉSEKRE

A sajtó és a filmszakma képviselői részére a belépés díjtalan, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, kattintson a kiválasztott filmhez tartozó linkre és töltse ki a regisztrációs űrlapot. (Több filmre is lehet regisztrálni, ez esetben kérjük, külön-külön regisztráljon a filmekre)

Diákcsoportokat az oktatók közvetlenül regisztrálhatnak a vetítésekre a luxfilmnapok2016@urania-nf.hu e-mail-címen

Részletes sajtóanyag a 2016-os LUX-filmnapokról: a letöltéshez kérjük, kattintson ide

KÁVÉHÁZI BESZÉLGETÉS

Az idei versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án 18:00 órakor kerekasztal-beszélgetést tartunk az Uránia Kávéházban Elszakadás - Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel. Részletek hamarosan honlapunkon!

VETÍTÉSI PROGRAM

2016. november 16. szerda, 19:00
FELNYITOM A SZEMEM (À peine j’ouvre les yeux/As I Open My Eyes)
filmdráma, 102 perc, 2015
Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek
rendező: Leyla Bouzid
főszereplők: Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari

Leyla Bouzid első nagyjátékfimlje a Felnyitom a szemem (À peine j’ouvre les yeux), amely egy fiatal lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának már csaknem vége, amikor a 18 éves makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére beáll egy politikailag elkötelezett rockegyüttesbe. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembe találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel.

A film a tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol az Europa Cinemas különdíját nyerte el. A tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült alkotás Tunézia Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film díjára.

Tovább a regisztrációhoz a Felnyitom a szemem című film vetítésére


2016. november 17. csütörtök, 19:00
ÉLETEM CUKKINIKÉNT (Ma vie de Courgette/My Life As A Courgette)
animációs film, 66 perc, 2016
Svájc, Franciaország
rendező: Claude Barras

Különleges színfolt a LUX-filmnapok programjában Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmje, az Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette), amelynek forgatókönyvét a tavalyi LUX-döntős Csajkort jegyző Celine Sciamma írta. A megható történet egy kilenc éves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. A fiú nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével új életet kezd.

A Cannes-ban debütált, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban a fődíjat és közönségdíjat is elnyert svájci-francia koprodukció Svájc Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A svájci Oscar-bizottság kiemelte, hogy a film eredeti története tele van érzelemmel, és az emberi társadalom reményteli víziója.

Tovább a regisztrációhoz az Életem Cukkiniként című film vetítésére


2016. november 18. péntek, 19:00
TONI ERDMANN
dráma, vígjáték, 162 perc perc, 2016
Németország, Ausztria, Románia
rendező: Maren Ade
főszereplők: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

Maren Ade harmadik játékfilmje, a Toni Erdmann tragikomikus története napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A csak a karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését bemutató film volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta, később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre hihetetlenül vidám és felemelő, tele hol kínos, hol vakmerő jelenetekkel, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is.

A német-osztrák-román koprodukciót Cannes utáni kritikájában az Index „észvesztően életvidám és szertelen” alkotásként jellemezte, az Origo „semmihez nem hasonlítható csodának”, „monumentális boldogságbombának” nevezte. A fenti két alkotáshoz hasonlóan ez a film is versenybe száll a Legjobb idegen nyelvű film Oscar díjáért, Németország nevezettjeként.

Tovább a regisztrációhoz a Toni Erdmann című film vetítésére


A LUX FILMDÍJRÓL

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2016. november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX filmdíjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.»Mar. 29. – Wednesday«
TicketsCall Us19:30     Díszterem

Spanish Horizons: El Sur

TicketsCall Us20:00     Fábri terem

The Accusation (16)

TicketsCall Us20:30     Csortos terem

Aftersun (12)Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Spanyol távlatok borító

Exhibition on Screen sorozat 2023

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Events
Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy