< BACK

Liquid Gold - Pre-premiere


Documentary / Hungary, 78 min, 2019
in Hungarian

Show times:

Director: Tamás Almási

Cast: László Alkonyi, András Bacsó, István Szepsy

Élvezze kiváló borok társaságában, egy exkluzív vetítés keretében az első tokaji aszúról szóló nagy-dokumentumfilmet, a Folyékony arany című alkotást - a történetet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről!

A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál – a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.

Szepsy István egy híres-neves magyar borászfamília sarja, Bacsó András a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László pedig a borászatba beleszerető hajdani újságíró. Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt őszi eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények.

Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piacok kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni Tokaj régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.

Az exkluzív vetítés a Grand Tokaj és a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével, a Vertigo Média szervezésében valósul meg. A kóstolható borokat a Grand Tokaj biztosítja.


Jegyinformációk:

Helyár a vetítésre: 1 600 Ft

Borkóstolóra szóló kupon (4 db, egy-egy pohár bor kóstolására jogosító kupon): 1 500 Ft
A kupon megvásárlására kizárólag a vetítés előtt a helyszínen, a rendezvény szervezőinél lesz lehetőség.


Kóstolható borok:


Grand Tokaj Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013;
Grand Tokaj Tokaji Szamorodni édes 2017;
Grand Tokaj Tokaji Furmint száraz „Kővágó” 2015;
Grand Tokaj Tokaji Furmint száraz 2018

 

Distributor: Vertigo Média

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy