Akosh S. New Unit - koncert

2017. november 17. 21:00 - 22:30

Helyszín: Díszterem

Uránia Nemzeti Filmszínház
2017. november 17., péntek 21:00

Szelevényi Ákos sokat élt és zenélt Franciaországban, dolgozott többek közt a legendás francia rockzenekarral, a Noir Désirrel. Az utóbbi években egyre többször hallható itthon, az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán is több alkalommal láthattuk. Legutóbb a John Coltrane-portréfilm, a Chasing Trane vetítését követő koncerten lépett az Uránia közönsége elé meghívott művészként, mint olyan előadó, aki az egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszabadító, feloldó Coltrane-i hagyományoknak.

A közelmúltban más alapokra helyezve újraindította együttesét, az Akosh S. Unit néven ismert formációt, amellyel eddig 7 lemezt jelentetett meg a Universal-nál.

A Unit jelenlegi koncepciójában nem fix tagokra épül, hanem az aktuális francia és magyar kreatív zene kimagasló fiataljaiból áll össze a zenekar mindig más formációban.

Zenéjükben dominál az improvizáció, a hangszerek (köztük sok népi hangszer: vietnami szertartásgongok, tibeti hangtálak, cithar, ütőgardon, kalimba)szabad használata.


A november 17-i koncert résztvevői:

Akosh S. ( Szelevényi Àkos ) - tenor & szoprán szaxofon, fém & basszusklarinét, furulyák, ütőhangszerek
Gabriel Lemaire - bariton & alt szaxofon, altklarinét
Valentin Ceccaldi - gordonka
Ajtai Péter - nagybőgő
Porteleki Áron - dob, ütőhangszerek, brácsa
Miklós Szilveszter - dob, ütőhangszerek

A zenészekről:

Szelevényi Ákos szaxofonos, klarinétos számos más - főleg ütős – hangszeren játszik, 1991-ben alapította Akosh S. Unit nevű együttesét Párizsban, emellett sokat dolgozott a legendás francia Noir Désir rockegyüttessel, majd hosszan Josef Nadj (Nagy József) koreográfussal. A 2000-es évektől főleg improvizált zenével foglalkozik, duókban (Joëlle Léandre, Gildas Etevenard, Don Moye, Sylvain Darrifoucq, Théo Ceccaldi). A zenekar most fellépő tagjaival is először duóban játszott. 

Gabriel Lemaire szaxofonos, klarinétos, zeneszerző már 22 évesen szólista díjat nyert, a szólótól a nagyzenekarig (Duo Lemaire/Arques, Ya so ma, Quatuor Machaut, Zeus, Walabix) terjedő felállásokban vesz részt. Egyéni, szellemi töltettel rendelkező játéka a csendközeli zajtól a legdinamikusabb kirobbanásig terjed. Szintén a Tricollectif tagja, Orlèans-ban él.

Valentin Ceccaldi csellista, zeneszerző az orlèans-i alapítású, s igen dinamikus Tricollectif művészeti szervezet, s az ebből burjánzó számos formáció - duóktól big bandig (Volvo, In love with, Joëlle Léandre tentet, Théo Ceccaldi trio, Freaks) - alapító tagja. Fiatal kora ellenére nemzetközi karriert és számos díjat tud a háta mögött, széles zenei skálán - a klasszikustól a sanzonon át az improvizált zenéig - mozog. Párizsban él. 

Ajtai Péter a hazai kortárs kreatív szcéna kiemelkedő fiatal nagybőgőse, számos formáció (AMP trió, Peter's problem, Luis Vicente trió, Geröly trió) alapító tagja. A schönbergi zenétől a szabad improvizációig terjedő széles zenei skálán mozog, aki a hagyományokat magáévá téve - tisztelve lépi túl ezeket. Budapesten él.

Porteleki Áron dobos, brácsás, az aktuális hazai (és nemzetközi) zenei élet talán legaktívabb, legnyitottabb alakja. A népzenétől az improvizált zenéig, a kortárs táncdarabokon keresztül az elektromos hangszereket is használó közegekben (Poros, Dorota, Parasztok atmoszférában, 12Z, Thisnis, Nyúzzatok meg, Hinoki) mindenhol jelen van. Budapesten él.

Miklós Szilveszter dobos, zenei tanulmányait a Jazztanszakon végezte, de - mint Ajtai Péter - az emberi és zenei késztetésére hallgatva elsősorban a kreatív szcéna felé orientálódott (Grencsó kollektíva, AMP trió, duó Peter Brötzmannal) Jelenleg Berlinben és Budapesten él.

Institut Francais

Rendező: Szelevényi Ákos

"Én elsőként a Budapesti Francia Intézetben tartott koncertjén hallottam a "kalóz 1" kiadvány környékén. Azonnal levett a lábamról. Olyan energia, a szabadság és a régi dallamok tisztelete sugárzik a zenéjéből, amit azóta sem hallottam. Az egész megszólalás dús - vastag. Akad szakember, aki Akosh-t nevezte a jelenlegi legígéretesebb FRANCIA zenésznek. Igaza van, azzal a kitétellel, hogy ez a zene mélyen Magyar!" - írta egy lemezbemutató recenzió a passzio.hu-n. A februrári, Uránia-beli koncertjükről pedig itt olvasható egy beszámoló.

"...Ákos még jó darabig ücsörgött a bárpultnál, a sokadik rundot fogyasztotta és azon meditált, biztos el sem jöttek a kiadó emberei, vagy ha igen, a zenét hallva elmenekültek. Hétfőn reggel azonban csöngött a telefon, benne udvarias hang, halló, itt a Polygram, befáradna-e azonnal aláírni a lemezszerződést?" - meséli Részleteiben felemelő című írásában Jávorszky Béla Szilárd, a Népszabadság egykori könnyűzenei szakírója.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató