A sorompók lezárulnak - a Római anzix sorozat nyitó vetítése

De Sica mesterműve december 4-én

2017. december 4. 18:30 - 20:40

Helyszín: Díszterem

Róma a világ egyik kulturális fővárosa. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet most induló vetítéssorozatának ez a számtalanszor megörökített - naponta sok ezerszer lefényképezett, évezredek óta művészeti alkotások sokaságát ihlető - város a főszereplője. Hogyan látták és láttatták az Örök várost a filmművészet klasszikusai, köztük a neorealizmus mestere, Vittorio De Sica; a modernizmus halhatatlan szerzője, Federico Fellini; a horrorfilm óriása, Dario Argento; és mit tart belőle érdekesnek a kortárs filmművészet, többek között az Olaszországban élő és alkotó Ferzan Özpetek vagy éppen a Fellini nyomdokain járó Paolo Sorrentino? A tizenegy részes, december 4-én induló és május végéig tartó sorozat vetítéseire az Uránia dísztermében kerül sor, többnyire hétfőnként, háromheti ritmusban. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük. A műveket meghívott vendégeink, irodalmárok, filmtörténészek, az olasz kultúra és a város jó ismerői mutatják be a közönségnek.

A nyitó alkalom filmje Vittorio De Sica klasszikusa, a Biciklitolvajoknál ritkábban látható, de hasonlóan a neorealizmus mesterműveként számon tartott A sorompók lezárulnak (Umberto D.). A világháború után kibontakozó és a világ filmművészetére nagy hatást gyakoroló olasz irányzat alkotásaiban a korabeli olasz társadalom mindennapjai, a kisemberek élményvilága jelenik meg hitelesen, humánusan, ma is érvényesen. A nyitó vetítés szakértő vendége Pintér Judit filmkritikus. A vetítés előtt köszöntőt mond Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, valamint Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

Részletek a nyitó filmről:
A sorompók lezárulnak
olasz filmdráma, r.: Vittorio De Sica, 89 perc, 1952

A nyugdíjas tisztviselőnek, Umberto D.-nek egyetlen társa és barátja a kutyája. Nyugdíjából már a lakbérre sem futja, szobájába új lakót költöztetnek, amíg ő kórházban van. Kétségbeesett lépésre szánja el magát: elhatározza, hogy megöli magát is, kutyáját is, nincs más megoldás. A kutya valószínűleg megérzi gazdája lelkiállapotát, az utolsó pillanatban elszalad, s így mindkettőjüket megmenti. Az olasz neoralizmus e kiemelkedő filmje nemcsak a magányról, a szeretehiányról, az öregségről, hanem a minden helyzeten átsegítő életigenlésről is szól.

A filmet olasz nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Tovább a Római anzix sorozat teljes programjához >>

Rendező: Vittorio De Sica

Szereplők: Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató