Anna Karenina vetítések az Urániában

Két Anna Karenina film egy este, február 27-én 18.30-tól

2018. február 27. 18:30 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Február 27-én Anna Karenina estét tartunk az Urániában. 18.30-tól Garas Márton 1918-as némafilmes feldolgozását láthatják a kedves nézők Varsányi Irén és Kertész Dezső főszereplésével. A filmet Darvas Benedek zongorajátéka kíséri. Ezt követően 19.30-tól Karen Sahnazarov Anna Kareninájának legújabb premier előtti vetítésével zárjuk az estét.

18.30 Anna Karenina (1918)

Karenin herceg boldog családi körben él otthonában feleségével, Annával és kisfiával, Szergiusszal. Anna egy nap táviratot kap Moszkvából. Fivére arról értesíti, hogy felesége, Dolly válni akar, s kéri Annát, hogy utazzon hozzájuk, és békítse ki őket. Az asszony hamarosan útnak indul, hogy teljesítse fivére kérését.

Moszkvában az állomáson megismerkedik utastársa fiával, Vronszkij gárdatiszttel, aki már az első alkalommal feltűnő érdeklődést tanúsít iránta. Anna kibékíti fivérét és sógornőjét, s a tiszteletére rendezett estélyen ismét találkozik Vronszkij gróffal. A gárdatiszt hevesen udvarol az asszonynak, aki érzi, hogy nem tudna sokáig ellenállni a vonzó fiatalembernek, s ezért inkább hazautazik Szentpétervárra.

Útközben vasúti szerencsétlenség miatt megáll a vonat, kiszállítják az utasokat, Vronszkij is közöttük van. A tiszt bevallja, hogy azért utazik Pétervárra, hogy Anna közelében lehessen. Szentpéterváron gyakran találkoznak, s az asszony hosszas vívódás után meglátogatja Vronszkijt a legénylakásán...

19.30 Anna Karenina - Vronszkij története (2017) (12)

Készült Lev Tolsztoj Anna Karenina és Vikentyij Vereszajev A japán háborúban című regénye alapján.

Az 1904-es orosz-japán háborúban a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával, Szergejjel, aki katonaorvos. Szergej magyarázatot kér tőle, mi sodorta anyját annak idején öngyilkosságba. Vronszkij felidézi szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését. 
Karen Sahnazarov feldolgozása új oldalról világítja meg a hősnőt. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, kiszámíthatatlanabb, bizonytalansága, szenvedése őszinte szerelmében is állandó feszültségeket szül. Ebben az adaptációban válik igazán plasztikussá és érthetővé Anna Karenina tragikus sorsa.

Karen Sahnazarov gondolatai a filmről:
„Sokszor szerettem volna már filmet csinálni a szerelemről, és a témában mi lehetett volna érdekesebb, mint az Anna Karenina? Úgy érzem soha nem írtak még jobb művet, és talán már nem is fognak, a férfi-nő kapcsolatról. Ezért is törekedtem arra, hogy pontosan kövessem az eredeti szöveget a filmnek abban a részében, amely Anna, Vronszkij és Karenin kapcsolatáról szól. Számomra a regényben az ő történetük a legérdekesebb. Ezért aztán se a történeten, se a párbeszédeken nem változtattam. Az is fontos volt, hogy a színészek életkora nagyjából megegyezzen a hősökével.
Úgy döntöttünk, a belső tereket nem elektromos eszközökkel világítjuk be. A kandalló fénye teljesen más világot, térszerkezetet, illatokat, színeket teremt. Ez a sárgás, vibráló fény az arcjátéknak is más dimenziókat ad.”  

Jegyinformációk:

Az első filmre a jegyár egységesen 1000 Ft.
A második vetítés (Anna Karenina - Vronszkij története) a normál műsorrendi jegyárakon tekinthető meg.

Kedvezmény: ha mindkét előadásra jegyet váltanak, akkor az első vetítésre a jegyár csak 500 Ft-ba kerül. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség.

Internetes jegyvásárlás:
Anna Karenina (1918)
Anna Karenina - Vronszkij története


Kapcsolódó műsorok

Anna Karenina - Vronszkij története

(12)
Karen Sahnazarov új szemszögből dolgozza fel Lev Tolsztoj történetét

Anna Karenina (1918)

Garas Márton némafilmje Darvas Benedek zongorakíséretével február 27-én

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató