Itáliai utazás: Cinema Paradiso

Tornatore klasszikusával indul új olasz sorozatunk 2018. november 21-én

2018. november 21. 19:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Májusban ért véget Római anzix sorozatunk, amelynek keretében az olasz fővárost vettük szemügyre a filmtörténet óriásainak segítségével: Federico Fellini, Vittorio De Sica, Nanni Moretti, Ettore Scola nyomdokain haladva jártuk be az ezerarcú metropoliszt, amely oly sok művészt és utazót igézett meg és ihlet meg ma is.

A nagy visszhangot kiváltó sorozat folytatásaként a 2018/19-es évadban olaszországi utazásra indulunk. A Budapesti Olasz Kultúrintézettel közösen ezúttal a „csizma” eldugottabb szegleteibe kalauzoljuk el a nézőket, az Észak iparvárosaitól egészen a déli tartományok – Campania, Puglia, Basilicata – falvaiig. Népszerű úticélokban sem lesz hiány, hiszen kikötünk majd Velencében, elidőzünk Toszkánában és megfordulunk Nápoly környékén is. Társaink az úton ismét klasszikus szerzők – Rossellini, Bertolucci, De Sica – és a kortárs olasz film csillagai – köztük Ferzan Özpetek és Edoardo Winspeare - lesznek. Nyitófilmünk november 21-én Giuseppe Tornatore klasszikusa, a Cinema Paradiso, amelyet felújított változatban és eredeti (rendezői) hosszban láthatnak nézőink. Ahogy a sorozat valamennyi darabját, ezt a filmet is eredeti nyelven vetítjük.

A vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

CINEMA PARADISO (12)
Nuovo cinema Paradiso

olasz-francia romantikus dráma, 123 perc, 1988
olasz nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Cinenuovo

Az apját a háborúban elvesztő Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A parányi Cinema Paradiso az otthona, a filmek a szülei. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt az életvidám középkorú mozigépésszel, Alfredoval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Salvatore a Cinema Paradisoban dolgozik tanoncként addig a szomorú napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el.

Tovább az Itáliai utazás sorozat programjához.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Jegyek: A vetítésre a jegyár egységesen 1200 Ft.

Rendező: Giuseppe Tornatore

Operatőr: Blasco Giurato
Zeneszerzők: Ennio Morricone, Andrea Morricone
Forgatókönyvíró: Giuseppe Tornatore

Szereplők: Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, ENzo Cannavale, Antonella Attili, Pupella Maggio

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató