Balázs Béla-díjasok 2019: Tóth Klára filmkritikus és Moharos Attila filmrendező

Június 3-án, hétfőn a Ballada egy szolgafiú emlékére című filmet vetítjük

2019. június 3. 18:00 - 20:15

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Moharos Attila rendezőként elsősorban dokumentumfilmeket készít. 1970 és 1996 között a Magyar Televízióban volt I. asszisztens és adásrendező. Számos tévéfilm és sorozat munkatársa, kétszeres nívódíjas. Olyan direktorokkal dolgozott, mint Zsurzs Éva, Gaál István és Makk Károly. 1997-től rendez, filmjei számos nemzetközi és hazai filmfesztiválon szerepeltek versenyben (IDFA Amszterdam, Hot Springs, New York), díjai között megtalálható a Magyar Filmkritikusok Díja, a Kamera Hungária díj és a Kalamatai Dokumentumfilm Fesztivál Ezüst Olajfa Díja. 1999-ben S immár itt vagyok címmel örökítette meg a tizenévesen szolgasorba került Fülöp Levente portréját. Ebből nőtt ki a Székelyföldi szolgasorsok című életútkövető trilógia, amelynek összefoglalása, a Ballada egy szolgafiú emlékére című dokumentumfilm (2018) kerül most mozivászonra az Urániában június 3-án hétfőn 18 órától.

A vetítés utáni beszélgetés vendége a rendező, valamint a szintén Balázs Béla-díjas Tóth Klára filmkritikus, publicista, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Tóth Klára kritikái, tanulmányai 1989 előtt a Filmkultúra és a Filmvilág folyóiratokban, később többek között a Forrás, a Magyar Nemzet, a Népszabadság, az Élet és Irodalom oldalain jelentek meg. A Magyar Szemlének 1996-1999-ig szerkesztője, máig állandó filmkritikusa. A magyar filmkultúrához nemcsak írásaival és hiánypótló köteteivel (Don Quijote köpenyében, A láthatatlan ország, Első generációs szabadság) járul hozzá, hiszen dolgozott a magyar filmet megújító Balázs Béla Stúdió, majd a Mozgókép Innovációs Társulás kötelékében; dramaturgként több játék- és dokumentumfilm munkálataiban vett részt; a Duna Televízió filmszerkesztőjeként pedig 12 éven át szolgálta a közművelődés ügyét.

Tovább a sorozat többi vetítésére.


BALLADA EGY SZOLGAFIÚ EMLÉKÉRE
magyar dokumentumfilm, angol feliratos, 50 perc, 2018


1999 és 2004 között Székelyföldi szolgasorsok címmel film készült a szülőktől elhagyott, még kamaszkorú Fülöp testvérek küzdelmeiről. Leventének és Csabának a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a XXI. században. A fiatalok időközben felnőttek, ugyanabban a faluban élnek és próbálnak megélni. Apjuk halála után, az örökségből vettek egy házat. Csaba a vételárat még nem fizette ki, de a pénz nagy részét a „barátok” zsarolással kicsalták tőle, elherdálja, alkoholra költi. Mindennapjaikat mindinkább hatalmába keríti az italozás, részegen rátámadnak még munkaadó gazdáikra is, sőt, egymást sem kímélik. Az ürügy a ház birtoklása. Képesek lesznek-e megküzdeni a nehéz körülményekkel, kilátástalan életformájuk hátulütőivel?

A filmet a gyártó CINEMA-FILM szíves hozzájárulásával vetítjük.

rendező-forgatókönyv: Moharos Attila
operatőr: Bálint Arthúr    vágó: Boda Péter
zene: laurent Dury, Csík Zenekar   producer: Garami Gábor
szereplők: Fülöp Levente, Fülöp Csaba, Fülöp Ágnes, Fülöp László

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató