TÜRKÍZ: A hegyek királynője

Türk sorozatunk következő állomása

2020. augusztus 31. 18:00 - 20:15

Helyszín: Díszterem

új időpont

Az eredetileg április 1-re meghirdetett vetítésre megváltott jegyek az új időpontra változatlanul érvényesek. Azok, akik az új időpontban nem tudják vagy nem kívánják megtekinteni az előadást, jegyüket visszaválthatják, avagy jegyük áráról lemondhatnak a filmszínház javára. Az ezzel kapcsolatos részleteket itt találja. >>>

Megértésüket köszönjük!

***

Bevezetőt mond:

Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajztudományi Intézetének munkatársa, Közép-Ázsia-kutató

Történelmi dráma egy határozott, erős akaratú asszonyról, aki népe vezére lett a 19. század elején, és megmentette azt a pusztulástól. Fiatal korában kényszerházassága elől a hegyekbe menekül, ott talál rá az igaz szerelemre. Férje meggyilkolása után népe függetlenségi küzdelmeinek élére áll, ő lesz a hegyek királynője.

Szadik Ser-Nijaz rendező (1969): jogi végzettség után lépett át filmes területre, negyven évesen, Moszkvában szerzett képesítést. Aktív produceri és közéleti tevékenységet folytat, vezető szerepe van a kirgiz politikai életben. Művészeti társaságokat, filmstúdiót, fesztiválokat alapított. Nagy nemzeti eposza, A hegyek királynője első játékfilmje volt. Azóta rövidfilmeket készít.

A filmet a TürkÍz - kóstoló a türk népek kortárs filmjeiből című sorozatunk keretein belül vetítjük. A sorozat többi filmje.

 


Rendező: Szadik Ser-Nijaz

Forgatókönyv: Szadik Ser-Nijaz, Bakitbek Turdubajev
Operatőr: Murat Alijev
Zene: Bakitbek Aliserov, Murzali Zseenalijev
Szereplők: Elina Abaj Kizi, Nazira Mambetova, Zsamal Szejdakmatova, Aziz Muradilajev, Mirlan Abdulajev, Adilet Uszubalijev

"A Hegyek királynője címmel készít történelmi eposzt 1,5 millió dollárból Kirgizisztán. A film Datka, egy nemesasszony története, aki megpróbálja megmenteni népét a teljes pusztulástól és leigázástól, amikor az 1870-es években az orosz csapatok megszállták a közép-ázsiai országot. A főbb szerepekben a három legismertebb kirgiz színésznő  játszik majd, Datka különböző életszakaszait megjelenítve" - írta az Index.hu 2013-ban.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató