LUX-FILMNAPOK / 2014. december 1-3.

Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt filmek vetítése

2014. december 1. - 2014. december 3.

Helyszín: Díszterem

December 1. és 3. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX-díjra jelölt, döntős filmeket. Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), Paweł Pawlikowski Ida és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című filmjeinek vetítéseire az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehetett jegyeket nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

*     *     *

FRISSÍTÉS

Köszönjük a hatalmas érdeklődést a Lux-filmnapok iránt! A játék a páros belépőkért november 28-án reggel 10-kor lezárult, a szerencsés nyerteseket emailben értesíti az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

A nagy érdeklődés miatt a vetítésekre már csak várólistára lehet regisztrálni, az adott film oldalán (linkek lentebb)

*     *     *

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindenkit érintő kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást egy nemzetközi zsűri választotta ki, amelyet a közönség a LUX-filmnapok keretében az Európai Unió mind a 28 tagállamában, feliratozva láthat. Magyarországon 2014. december 1. és 3. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik a döntős filmeket, a nyertes alkotást pedig december 17-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.


A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2015 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

A LUX-filmnapok egyedülálló, határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet

VETÍTÉSI PROGRAM

Az idén versenyben lévő három film különböző társadalmi problémákat ábrázol, de a fiatalság mint vezérmotívum összekapcsolja őket.

December 1. 19:00

Paweł Pawlikowski Ida című alkotását eddig több mint 30 nemzetközi filmdíjjal ismerték el. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant, kiemelkedő képi világú drámában egy fiatal, identitásával váratlanul szembesült árva novícius megrendítő története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel.

Tovább a filmismertetőhöz és várólista regisztrációhoz


December 2. 19:00

A francia Céline Sciamma harmadik filmje, a Csajok (Bande de filles) a kamaszkor és az önállóság viszonyát járja körül. A bevándorlók sokrétű társadalmi problémáit egy 16 éves kamaszlány személyes történetével teszi átélhetővé, egy párizsi külvárosi lánybanda portréján keresztül. A film a miskolci Cinefesten elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját.

Tovább a filmismertetőhöz és várólista regisztrációhoz


December 3. 19:00

A szlovén Rok Biček első filmje, az idei Cinefest fődíját elnyert Osztályellenség (Razredni sovražnik) egy középiskolai osztály sajátos világát vizsgálja, ahová egy különösen szigorú új tanár érkezik. Az életfelfogásukban mutatkozó hatalmas különbség miatt a diákok és az új némettanár közötti viszony rendkívül feszültté válik.

Tovább a filmismertetőhöz és várólista regisztrációhoz


Lux-díjra jelölt film az Európa Pontban

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2014. december 5-én, pénteken 18:00 órától az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház u. 35) is levetíti a LUX-díjra jelölt Ida című filmet. Az eseményt Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitja meg. A filmvetítést panelbeszélgetés követi a LUX-díjról, a filmről és az európai film helyzetéről Bognár Péterrel, a LUX-díj döntőbizottságának magyar tagjával. A program az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével együttműködésben valósul meg. A belépés díjtalan. További információk: www.Facebook.com/EuropaPont

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató