MET 2022/23 - Richard Strauss: A rózsalovag

Richard Strauss nagyszerű bécsi vígjátéka álomszereposztásban

2023. április 23. 17:00 - 21:45

Helyszín: Díszterem

Álomszereposztásban látható Strauss nagyszerű bécsi vígjátéka, A rózsalovag. Lise Davidsen szoprán az idősödő tábornagyné, a mezzoszoprán Samantha Hankey pedig a szeretője, Octavian szerepében látható. A szoprán Erin Morley mint Sophie, a gyönyörű fiatal nő tűnik fel, aki ellopja Octavian szívét a marsallnétól. A basszus Günther Groissböck a faragatlan, ördögi Ochs báró szerepében tér vissza, Brian Mulligan pedig Sophie gazdag apját, Faninalt alakítja. A Met karmesteri pódiumára Simone Young áll majd, hogy vezényelje Robert Carsen fin-de-siècle korszakba helyezett rendezését. Ugyanis az opera eredetileg az 1740-es években játszódik Bécsben, de a Met jelenlegi produkciója a Habsburg Birodalom utolsó éveire helyezi át a helyszínt.

A századfordulós, idealizált Bécsében játszódó történet, Strauss legnépszerűbb operája egy bölcs nőről szól, aki egy sokkal fiatalabb férfival keveredik szerelemi viszonyba, de végül kénytelen elfogadni az idő törvényeit, és bölcsen átengedni őt a férfi új szerelmének, egy csinos, fiatal örökösnőnek. Hofmannsthal lenyűgöző librettója ügyesen vegyíti a komédiát, az álmodozó nosztalgikus fantáziát, a valódi emberi drámát, a filozófiát és a társadalomrajzot. Strauss nagyszerű partitúrája is több szinten működik, ötvözi Mozart kifinomultságát Wagner epikus nagyságával. A rózsalovag zenéje buja, gazdag és rendkívül romantikus – talán meglepő módon, ha figyelembe vesszük, hogy a zeneszerző csak két évvel korábban írta a zavarbaejtően éles és modern Elektrát. Az ezüstrózsa bemutatása szárnyaló énekvonalaival, a csillogását tükröző kromatikus figurákkal elragadóan szép. És gyakran jelennek meg a keringők is, hol döcögősen, hol elegánsan.

Richard Strauss (1864–1949) lenyűgöző zenekari műveket és dalokat komponált, mielőtt hosszú és termékeny pályafutása második felét a színpadnak szentelte volna. 1909-es Elektra című operája volt az első együttműködése Hugo von Hofmannsthal (1874–1929) bécsi íróval és költővel, aki a következő 20 év során további öt librettót írt Straussnak, a színháztörténet egyik legfigyelemreméltóbb együttműködése keretében.

A 2022/23-as MET-évad további közvetítései itt érhetők el>>>

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Belépőjegy: 4900 Ft
Továbbra is van lehetőség 4500 Ft-ért kedvezményes jegy váltásra azoknak, akik az évad legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.

A közvetítés során rendkívüli légköri viszonyok zavarhatják a műholdas adást. Ezekre a kép- és/vagy hanghibákra a filmszínháznak nincs befolyása. Ilyen esetekben a jegy árát nem áll módunkban visszatéríteni. Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága


 

Rendező: Robert Carsen

Vezényel: Simone Young
Szereplők: Lise Davidsen (Tábornagyné), Samantha Hankey (Octavian), Erin Morley (Sophie), Katharine Goeldner (Annina), René Barbera (olasz énekes), Thomas Ebenstein (Valzacchi) Brian Mulligan (Faninal), Günther Groissböck (Ochs báró)

»Máj. 31. – Szerda«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

 

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató