Szőts István: Emberek a havason (1941)

DVD bemutatóval egybekötött díszvetítés - A klasszikus film felújított változata, nov. 21-én

2014. november 21. 16:00 - 19:00

Helyszín: Kávézó, Fábri terem

Szőts István klasszikus filmremekének restaurált változatát tűzi műsorára 2014. november 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínház. A havasi favágók életét bemutató, balladai szépségű film Nyírő József novellái alapján készült. Az irodalmi alapanyag, a felesége miatt bosszúálló szegény Csutak Gergő drámája Szőts kamerája előtt a felhők, a fák, az állatok, az ember kozmikus filmjévé vált, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is: az 1942-es velencei fesztivál művészeti díja után az olasz neorealisták Szőtsöt irányzatuk elindítójaként tisztelték.
 
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményének egyik legértékesebb darabja a film eredeti, tűzveszélyes nitro anyagon tárolt felvételi negatívja, amely súlyos bomlásokat és hatalmas sérüléseket tartalmazott, a hangja pedig, a korabeli hangtechnikának, s a sok helyszíni
hangfelvételnek köszönhetően sok helyen erősen torz volt. A MaNDA kezdeményezésére, 2014-ben,a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhatott meg a film teljeskörű digitális restaurálása. A munkálatokat a Focus Fox Stúdió végezte, Sára Sándor operatőr, Szőts István tanítványa bevonásával. A fél évig tartó felújítási munkálatok során elkészült digitális hordozók biztosítják a film hosszútávú megőrzését.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában 16 órakor kezdődő rendezvény a film DVD bemutatójával kezdődik. Ennek keretében vetítést láthatunk a kiadvány unikális extrájából, Szőts István és Csoóri Sándor 1988-as életmű-beszélgetéséből. Az ezt követő beszélgetés résztvevői: Szőts Istvánné Gyenes Mária, Sára Sándor rendező-operatőr, Gazsy Csaba, a Focus Fox Stúdió vezetője, a film főrestaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő. A film digitális mozikópiájának ingyenes vetítése 17 órakor kezdődik. A vetítést megnyitja: Szőtsné Gyenes Mária, Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója és Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja.

Jelenczki István megnyitó beszéde itt letölthető PDF-ben

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató