Cakó Ferenc élő homokanimációs előadása és DÓZSA 1514 című filmjének bemutatója

December 7-én 15 órakor

2014. december 7. 15:00 - 16:30

Helyszín: Díszterem

Cakó Ferenc 40 éves pályafutása során animációs filmjeivel a világ minden jelentős filmfesztiválján nyert díjakat, Cannes-tól Los Angelesen át Berlinig. A világ animációs életének nemzetközileg elismert és sokat keresett alakja, akit többek között OSCAR-ra is jelöltek.

December 7-én vasárnap 15 órakor Cakó Ferenc élő homokanimációs előadását, valamint korábbi munkáit és a parasztfelkelés 500-ik évfordulójára készült Dózsa 1514 című művének bemutatóját láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében, A festményszerű, mozgó vonalak és monoton, de erős színek hivatottak az akkori borzalmakat és igazságtalanságot átadni, sikeresen. A történelmet megelevenítő 14 perc méltó megemlékezés a múltbéli eseményről.

Felhívjuk kedves Nézőink figyelmét, hogy az előadás megtekintése 12 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel ajánlott!

Az alkotó személyes ajánlása a december 7-i programhoz:

"Az előadás alapgondolata az "évfordulók". Még 1973 ban az akkori Petőfi évre készítettem 23 évesen az első animációs filmemet még végzős Képzőművészeti Főiskolai hallgatóként. Nem diplomamunkaként, csak úgy az élvezet kedvéért, nagy lelkesedéssel. Festményanimáció volt és még vajmi keveset tudtam az animációs filmek készítésének kulisszatitkairól. Az akkori egyetlen amatőrfilmes fórumra adtuk be, a békéscsabai Országos Amatőrfilm Fesztiválra, ahol nagy meglepetésünkre fődíjat kapott. Ez a díj belépő volt a Pannónia Filmstúdióba, ahol 20 évet töltöttem animációs tervező-rendezőként. A homokanimációs filmjeimet magam írom, animálom.

Ami a december 7-i előadást érdekessé teszi, hogy az 1973-ban készült "PETŐFI" című filmem mellett bemutatom a "DÓZSA 1514" című , a Dózsa féle parasztháború 500. éves évfordulójára most elkészült új filmemet is. Hogyan készítettem egy történelmi évfordulóra akkor és ma, 40 év után animációs filmet? Ez a legújabb homokanimációval készült film, a többihez hasonlóan majd fél éves munka eredménye. A rajzi és történelmi előtanulmányok után egy nagy üveglapon sok ezer apró homokmozgatás lefotózásából áll össze mozgó képpé a film. A rajzokat fényképezőgéppel vettük fel és közel 12000 kép készült el ebben a 14 perces filmben.

Pár gondolat erejéig érdemes erről a szabad, improvizációs lehetőségeket is magában hordozó technikáról beszélni. Erről beszélgetek, meghívott vendégeimmel: Buglya Sándor filmrendezővel, Varsányi Ferenc volt rendező kollégámmal és Nógrádi Gábor íróval.

Természetesen sok új, élő homokanimáció is lesz. Többek közt Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájára.
Karácsony előtti szép visszamerengések mozgó képben, zenében."

Cakó Ferenc

 

A DÓZSA 1514 homokanimáció film tartalmáről bővebben:

1514 áprilisában a törökök elleni keresztes hadjáratra toboroztak Magyarországon. A mezőgazdasági munkák idején azonban a nemesség nem akarta elengedi jobbágyait a földekről, ezért minden lehetséges eszközzel megpróbálták megakadályozni a főként jobbágyokból álló keresztes hadsereg felállítását. A királyi tanács végül is engedélyezte a toborzást, a hadsereg vezetésével pedig a nándorfehérvári őrség egyik tisztjét, Székely Dózsa Györgyöt bízták meg. Az elégedetlen, nehéz körülmények között élő jobbágyok nagy tömegben, közös táborokban gyűltek össze az ország több pontjáról, és megbeszélték közös gondjaikat, panaszaikat. Mindezek mellett az erős királyi hatalmat nélkülöző országban, az ezt megelőző évtizedekben csak saját jogait erősítő nemesség megtalálta a módját, hogy a keresztes háborúban részt vevő jobbágyok családjait nehéz helyzetbe juttassa. Dózsa György hadai az urak ellen fordultak, és kitört a parasztháború...


Rendező: Cakó Ferenc

Közreműködők:

Mundrucz Tamás - vágó
Sáry Bánk - zeneszerző
Nógrádi Gábor - dramaturg
Buslig Eszter - szakértő

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató