100 magyar dokumentumfilm - Palimpszeszt

A filmklub vendége 2015. február 9-én Domokos János filmrendező

2015. február 9. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Az 53 játékfilm után a Magyar Mûvészeti Akadémia tagsága kiválasztotta a 100 legjelentõsebbnek tartott dokumentumfilmet is a magyar filmmûvészet történetébõl. Ezeket is (a hagyományt folytatva) tematikus csoportokba osztottuk. A második sorozat címe (A történelem fogságában) arra utal, hogy ezek a filmek a közép-európai történelem nehéz éveiből veszik témájukat. Nem a szörnyűségeket mutatják be, hanem azokat, akik a szörnyűségek közepette is emberek tudtak maradni. Vajon ezt a múltat (a költő szavával) békévé oldja-e az emlékezés? A filmek válasza: igen, de csak ha megismerjük, felidézzük, újra átéljük, ami történt. 

Moderátor: Szekfü András filmtörténész

A vetítés utáni filmklubbeszélgetés vendége: Domokos János filmrendező, operatőr

A "palimpszeszt" jelentése: olyan írás alapanyag, amelyben az eredeti írást eltávolították, és helyébe újat írtak. Az eltávolított írás hagyhat olyan nyomot, hogy újraolvasása lehetséges. Gusztav Spet jelentős filozófus volt, akit 1935-ben életművének letörlésére, eltávolítására ítélt a sztálini terror. Száműzték, majd 1937-ben Tomszkban kivégezték, halálát elhallgatták. A családja is csak 1989-ben tudta meg a valóságot. A film Spet 92 éves lánya, Marina segítségével kísérli meg Spet, és egyúttal egy megsemmisített orosz világ részbeni újraolvasását.

„De mi közünk nekünk, magyaroknak Gusztav Spet orosz filozófus sorsához? Ez az a kérdés, amit a film nézése közben egyszerűen elfelejtünk. A Palimpszeszt nézése közben csak arra figyelünk: vajon lesz-e bíztató kimenetele ennek a nyomozásnak? A nézőtérre beülünk, mint önző kisemberek, napi gondjainkba elmerülve, kinn hagyott horizontunk jó ha a városunk határáig, esetleg kis Magyarország kontúrjaiig terjed. És ahogy pereg a film, egyre több távlatos gondolkodású, európai sőt világpolgár ül a székeken. Mire kijövünk, mindannyian tudjuk, hogy ez az orosz történet európai történet, és mivel mi magunk is európaiak vagyunk (lettünk?!), bennünket is szívenüt, megérint, elvarázsol.” (Szekfü András)

De azért a beszélgetésen megkérdezzük az alkotótól: hogyan talált erre a történetre? És honnan az az elszántság és kitartás, amivel megvalósította filmjét, amivel utánajárt ennek a sorsnak?!

Rendező: Domokos János

Operatőr: Domokos János, Egeres Katalin

Riporter: Egeres Katalin

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató