Jelenczki István: Eszmélet után I-IV.

Vetítés a költészet napja alkalmából, április 11-én

2015. április 11. 16:30 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

A magyar költészet napja alkalmából, 2015. április 11-én műsorra tűzzük Jelenczki István Eszmélet után I-IV. című dokumentumfilm-sorozatát, egy elégikus irodalmi portrét József Attiláról.

A film a Curriculum vitaet követve, de nem didaktikusan dolgozza fel az életművet. A megszólaló szakértők egyetértenek abban, hogy egy "világrengető géniusz" vívta eleve elrendeltetett harcát a magyar ugarral. A riportok és a versek jó arányérzékkel váltakoznak és a megteremtett valóságmezőben fokozott erővel hatnak a költemények, Latinovits Zoltán és a hozzá fölérő Simon Péter kongeniális előadásában.

"A filmre készülve tíz évig tanulmányoztam a költői hagyatékot. Fokozatosan nyílt ki előttem az a viszonyrendszer, amelyben a Költő értelmezte önmagát, viszonyát a Kozmoszhoz, az Istenhez. A költői géniuszhoz kapcsolódó kliséket, sztereotípiákat át kell gondolni, újra kell értékelni. Filmem szándéka az, hogy ne csak az eddig ismeretlen József Attilához kerüljön közelebb a néző, hanem önmagához is. Ez a film a hagyományos dokumentumfilm eszközeit ötvözi a versekre megkomponált költői látomásokkal - műfaját tekintve filmvers." (Jelenczki István)

A filmeket két részletben (I-II. rész és III-IV. rész) vetítjük, a belépő egy vetítési blokkra 800 Ft (mind a négy részre 2x800 Ft)

Internetes jegyfoglalás/jegyvásárláshoz kérjük, kattintson a kiválasztott részre:

16:30, Fábri terem - Eszmélet után I-II.

18:45, Fábri terem - Eszmélet után III-IV.


Kapcsolódó műsorok

Eszmélet után I-II.

Jelenczki István filmje a Költészet napja alkalmából április 11-én 16:30-kor

Eszmélet után III-IV.

Jelenczki István filmje a Költészet napja alkalmából április 11-én 18:45-kor

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató