Olasz-magyar örökség vetítéssorozat, 5. blokk

2015. október 13. 16:30 - 18:00

Helyszín: Díszterem

Október 2. és 29. között az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorra tűzi a 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmeket. (A vetítéssorozat teljes programjához kattintson ide)

A filmeket angol felirattal, a díszteremben vetítjük.

A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges.

Az 5. BLOKK VETÍTÉSI PROGRAMJA

Róma vagy halál - Frigyesy Gusztáv garibaldista ezredes élete
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

Róma vagy halál - Frigyesy Gusztáv garibaldista ezredes élete Frigyesy Gusztáv gyerekkatonaként vett részt az 1848/49-es-as szabadságharcban, melynek bukása után besorozták a Habsburg hadseregbe. 1859-ben dezertált, Itáliában beállt a Garibaldi seregébe. Garibaldi szicíliai hadjárata után a tábornok egyik legközelebbi munkatársa lett. Részt vett a Rómáért vívott (de kudarcba fulladt) hadjáratban, majd 1867-ben a garibaldisták sikertelen római hadjáratának egyik vezetője volt. Ez utóbbiról kiváló könyvet is írt. Sorsa mégis tragikusan alakult: összeütközésbe került Garibaldival. Élete végén megőrült, elmegyógyintézetbe zárták. A milánói temetőben található sírjára 2007-ben a magyar állam emelt síremléket.


Guido Romanelli az embermentő
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

Guido Romanelli az embermentőGuido Romanelli (1876-1973) olasz alezredes, az I. világháború befejezése után, az olasz katonai misszió meghatalmazott képviselőjeként szembeszállt a Tanácsköztársasággal és ha a helyzet úgy hozta, a győztes hatalmakat képviselő franciákkal és románokkal is. Magyarországi humanitárius tevékenységéről volt ismert a két világháború közötti időszakban.

 


Weisz Árpád története
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

 Weisz Árpád történeteWeisz Árpád 1896-ban született Solton. Budapestre kerülve a Törekvés csapatában kezdett futbalozni. A rendkívüli tehetségű játékos hamarosan állandó tagja lett a magyar válogatottnak, deanyagi okok miatt Olaszországba szerződött. Előbb játékosként, majd edzőként kimagasló sikereket ért el: bajnokságot nyerta Bologna és a milánói Internazionale csapatával. Mind a mai napig az egyik legsikeresebb edzőnek tartják Olaszországban. Karrierjének a fasizmus előretörése vetett véget: zsidó származása miatt munkanélkülivé vált, majd 1942-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan sem ő, sem a családja nem tért vissza. Olaszországban nevét emléktábla őrzi a bolognai és a milánói stadionban, és évről évre megrendezik az U18-as csapatok Weisz Árpád Emléktornáját.


A filmeket a Focus Media Center készítette.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató