Márton Áron boldoggá avatási pere - Filmbemutató

Szakértői beszélgetéssel egybekötött filmbemutató

2015. október 28. 18:30 - 21:00

Helyszín: Díszterem

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapesti Központja tisztelettel meghívja Önt és partnerét a
Márton Áron boldoggá avatási pere című dokumentumfilm bemutatójára

2015. október 28-án
az Uránia Nemzeti Filmszínházba
(1088 Bp. Rákóczi út 21.)

Az 1989-es rendszerváltást követően a Romániában létező katolikus egyházmegyék közül tíz indított boldoggá avatási pert, számszerint tizennégyet. Az erdélyi római katolikus egyházmegye a legendás püspök, Márton Áron perét kezdeményezte. Mit jelent és hol tart ma a hitvalló püspök boldoggá avatási folyamata? Erre keresi a választ a dokumentumfilm, amelyet ezúttal az alkotók és a szakértők jelenlétében láthat a közönség.

A film három részben dolgozza fel a boldoggá avatás témakörét.
Az epizódok címe: Szülőföldi tanúságtevok (26 perc), Amikor a tanúságtevő maga a történelem (26 perc), Várva a csodát (26 perc).

A film vetítése előtt köszöntőt mond Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

A vetítés után Maksay Ágnes rendező Nagy Mihály történésszel, a film szakértőjével, a Román Kulturális Intézet alelnökével, valamint Kasza László brassói káplánnal, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátorával beszélget a filmről.

A rendezvény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Mathias Corvinus Collegium együttmuködésében, a Magyar Művészeti Akadémia és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Jegyár: 1000 forint
 

Bővebben a filmről

I. rész: Szülőföldi tanúságtevők (26 perc)
Márton püspök életszentsége már a kortársai előtt is ismeretes volt, az első részben erről tesznek tanubizonyságot egykori ismerősök, rokonok, paptársak.
 
II. rész: Amikor a tanúságtevő maga a történelem (26 perc)
A peranyagnak mindenkor tartalmaznia kell egy minél teljesebb életrajzot, amelyet be kell helyezni abba a korba, annak az országnak a történelmébe amelyben az illető élt és alkotott. Erre tesz kísérletet a dokumentumfilm II. része, amelyben kiemelt helyet kap az egykori román titkosszolgálat: a Szekuritáté archívumában lévő iratanyag bemutatása.
 
III. rész: Várva a csodát (26 perc)
A püspök boldoggá avatásához, közbenjárására csodának kell történnie. A Vatikánban még nem zárult le a peranyag: a Pozitió teológusbizottság általi vizsgálatainak folyamata, de egyházmegyei szinten már elkezdődött a feltételezett csoda számbavétele.
 
Szakértők:
Kovács Gergely egyházjogász, a Márton Áron ügy posztulátora
Denisa Bodeanu a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács tudományos munkatársa
Nagy Mihály történész, a Román Kulturális Intézet elnökhelyettese

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Rendező: Maksay Ágnes

Operatőr: Kötő Zsolt
Producer: Füredi Vilmos

"Kiderül a filmből az is, hogy a román szocializmus négy évtizede alatt messze Márton Áronnak volt a legvaskosabb megfigyelési dossziéja, összesen 236 kötet, 77 088 oldal. Játékfilmbe illő történet az, amit Csiki Dénes pápai káplán mesélt el: egyik alkalommal, amikor a püspököt az egyik börtönből a másikba szállították, a rabszállító kocsiban a nagy melegben félmeztelenre vetkőzött köztörvényes banditák kártyáztak, s csodálkozva kérdezték, miért van keze-lába megkötözve. A fegyveres kísérők így válaszoltak: ő nagyon veszedelmes ember. S hogy mi volt Márton Áron bűne a kommunisták szemében? Többek között, hogy erélyesen tiltakozott az egyházi iskolák elvétele, a szerzetesrendek feloszlatása, a görög katolikus egyház megszüntetése ellen." (részlet a Magyar Kurír filmismertetőjéből) Tovább olvasom...

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Orosz István kiállítás

Itáliai utazás 2019/2020

 Exhibition on Screen 2019/20 - új időpontok

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató