100 magyar dokumentumfilm - Szemünk fénye

2016. január 25. 18:00 - 21:00

Helyszín: Díszterem és kávéház

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztotta a 100 legjelentősebbnek tartott dokumentumfilmet is a magyar filmmûvészet történetéből. Ezeket is (a hagyományt folytatva) tematikus csoportokba osztottuk. 

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztott 100 dokumentumfilmet is a műfaj legjelentősebb alkotásai közül. Ezeket szintén tematikus csoportokba osztottuk, a Létkérdések a sorozat hetedik blokkja.
A csokorba gyűjtött alkotások nem nagy történelmi léptékű gondokkal foglalkoznak, hanem főként a magánélet érzelmi, lélektani rezdüléseit állítják középpontba. Ha egyetlen mondattal akarnák körülírni a témájukat, azt mondhatnánk: hogy szivárog bele a privát szférába mindaz, ami a nagyléptékű társadalmi gondokból fakad. Majdnem mindegyik alkotás szociálpszichológiai indíttatású. Akár egy percekre elveszett gyerek, akár az egész emberi életre szóló testi-lelki bajok állnak a középpontban, mindegyik film kulcsszava: az érzékenység. Tényfilmek ezek, melyek java része a magyar játékfilmes rendezői kar (és kiváló operatőreik) kamerája által készültek, és jórészt – sajnos – feledésbe merültek. Most itt a lehetőség, hogy felfedezzük őket a jelen számára.

Moderátor: Kelecsényi László filmtörténész

A vetítés utáni filmklubbeszélgetés vendége: Varga Ágota filmrendező

"Kati és Győző átlagemberek. A helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan emberpárként gyermeket vállaltak. Kétéves kisfiúk egészséges. Ferike születése óta heteket töltöttünk velük - és a kamera szinte szüntelenül forgott, megismételhetetlen helyzetek sora a film." Varga Ágota

Rendező: Varga Ágota

Operatőr: Markert Károly

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Exhibition 2022 banner férfiakkal

Moliere 400 Új bemutatók felirattal

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató