Molière: A mizantróp

A Comèdie Française előadása felvételről március 28-án

2017. március 28. 19:00 - 20:15

Helyszín: Díszterem

2017-ben francia nyelvű előadás is szerepel színházi közvetítéseink között, méghozzá A mizantróp, egyenesen a „Moliere házának“ is nevezett Comedie Francaise-ből, amelyet 1680-ban, néhány évvel Molière halála után alapítottak az ő elárvult társulata és más színházak összevonásával. Lényegében a francia Nemzeti Színház, az egyetlen állami prózai teátrum, amelynek önálló társulata van.

A mizantróp a Comèdie Française harmadik legtöbbet játszott darabja. Címszereplője, az embergyűlölő Alceste kíméletlenül rávilágít a környezetében élők ellentmondásaira és gyengeségeire. Mindezt egy olyan társadalomban, ahol a család és a vallás hatalma nem érvényesül már, ahol a szereplők természetét a vágy és a sóvárgás uralja.

A komédiát Clément Hervieu-Léger modern rendezésében láthatják a nézők. Rendezői felfogásának újdonsága, hogy a főhős jellemében legalább olyan fontosnak láttatja a depresszió jeleit, mint az embergyűlöletet.

Molière és a Comèdie Française
A Comèdie Française nevét még XIV. Lajos korában kapta, s éppen a korszakban divatos olasz commedia dell'artéval szemben hangsúlyozta az intézmény franciaságát. Virágzása a francia klasszicista drámairodalom virágkorával kezdődött, és ma is rendszeresen játsszák Molière, Corneille, Racine darabjait. Továbbá műsoron tartják több mint három évszázad páratlanul gazdag francia drámatermésének közismert alkotásait, a kor igényeihez igazítva.
Kiemelt helyet foglalnak el a repertoárban Molière művei, közülük is A mizantróp, amely a társulat harmadik legtöbbet játszott műve, eddig 2238 alkalommal került színre – csak a Tartuffe és A fösvény előzi meg.

Jegyinformációk

Jegyár: 3600 Ft.

Továbbra is van lehetőség 3200 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad legalább három előadására egyszerre vesznek jegyet.

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és internetes jegyvásárló felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.

Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.

Rendező: Clément Hervieu-Léger

Szereplők: Clément Hervieu-Léger, Éric Genovése, Serge Bagdassarian, Adeline d'Hermy, Jennifer Decker, Florence Viala, Loic Corbery

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató