4. Uránia Filmnapok: Final Cut - Hölgyeim és Uraim

Éljen a montázs, éljen a montázsfilm!

2017. február 1. 18:45 - 20:30

Helyszín: Díszterem

Pálfi György és alkotótársai nagyszabású vállalkozása a filmtörténet sok száz klasszikus és kortárs alkotásának snittjeiből válogatva mesél el egy történetet – egy férfi és egy nő (vagy ha tetszik: „a” Férfi és „a” Nő) szerelmének történetét. A Final Cut úgy eredeti film, hogy minden egyes snittje és képkockája ismerős, amennyiben egy korábbi filmből származik. Mégis, mindezt így, együtt, ilyen verzióban még nem láttuk. Egyszerre szerelmes film és film a mozgókép, a mozi szeretetéről. Ízig-vérig kísérleti film, mely a filmtörténeti klasszikusokra és nem utolsósorban a montázselmélet klasszikus téziseire épít. Rajongói film, az újrafelhasználás és a kortárs remix-kultúra iskolapéldája. És persze montázsfilm, mely a nézőt is megdolgoztatja: azt teszteli, hogyan teremt a képzeletünk egységet ott, ahol elvileg csupa megszakítottság, vágás, film- és snittváltás van. A Final Cut tehát egyszerre ünnepli az alkotót, a filmkészítőt, a színészt és a nézőt.

A vetítés ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött, a szabad helyek erejéig. Regisztrálni az alábbi űrlapon lehet:


Regisztrációs űrlap

Az esemény sajnos betelt, több regisztráció nem lehetséges!

Bővebben a filmről:

Milyen az igazi férfi? Sármos, mint Marcello Mastroianni a La dolce vitában, de azért izmos is, mint Brad Pitt a Harcosok klubjában. Kisfiús, mint Leonardo DiCaprio a Titanicban... vagy inkább mint Alain Delon a Rocco és fivéreiben. Csak kicsit magasabb, legalább mint Belmondo. Lehengerlő, mint Clark Gable, és néha mélabús, mint Tony Leung Chiu Wai a Szerelemre hangolva kockáin. Határozott, mint Sean Connery mint James Bond, de azért öntörvényű és kiszámíthatatlan is, mint Latinovits a Szindbádban. Néha kicsit esetlen, mint Chaplin a Modern időkben, közben persze titokzatos és félelmetes, mint Gary Oldman a Drakulában. És persze nagyon vicces, mint Woody Allen az Annie Hallban!

És milyen az igazi nő? Kiszámíthatatlan és ösztönös, mint Lollobrigida, de közben kecses és összeszedett, mint Audrey Hepburn. Kislányos, mint Audrey Tautou, ugyanakkor hideg és távolságtartó, mint Greta Garbo. Bolondos és közvetlen, mint Julia Roberts, de a mosolya olyan, mint Ava Gardneré. Igazi asszony, akárcsak Sophia Loren, de az se baj, ha egy kicsit Monica Belluccira is hasonlít. És közben légies, akár Liv Tyler, amikor tündét alakít. Tudja, mit akar, akár Sharon Stone, de egyszerre elveszett és ártatlan, mint Szeleczky Zita. Ja, és olyan odaadással csókol, mint Kim Novak.

Te jó ég, ha ezek ketten találkoznak?!


A film előtt az 1895. december 28-i, első mozielőadás felújított Lumière-tekercsei peregnek a vásznon.

Tovább a 4. Uránia Filmnapok részletes programjához

Rendező: Pálfi György

Vágók: Czakó Judit, Szalai Károly, Richter Nóra, Lemhényi Réka

» « 2018. Május
H K Sz Cs P Sz V
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Metropolitan Opera HD Live 2018-2019

Metropolitan Opera HD Live Nyári válogatás

Bolsoj Balett 2018/2019

Sikerdarabok mozivásznon

Összhang

A hűtlenség ára

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat