Marozsán Erika – nem dobban a szív – lemezbemutató koncert

2017. március 17. 20:00 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Az idei tavasz egyik meglepetéseként, friss hangulataként jelenik meg Marozsán Erika legújabb lemeze, Nem dobban a szív címmel, melynek bemutató koncertje március 17-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán.

▶ INTERJÚ


Marozsán Erika színházi és filmes szerepei mellett immár másodszor készített önálló lemezt. A lemez zeneszerzőjével Födő Sándor "Fodo"-val hozták létre az ez alkalomra írt dalokat. A szövegek - Marozsán előző lemezéhez hasonlóan - most is ismert költőkkel, dalírókkal együttműködve születtek, Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius, Kardos-Horváth János, Jónás Tamás voltak a szerzőtársak a lemez születésénél. A 14 dal stílusában is egy megélhető, kalandos utazás, a balladák, az olykor populárisabb hangzású songok, a lírai hangvételű, nőies érzékenységű sanzonok, és a progresszív, alternatív zenei irányokat követő, politikailag is fűtött dalok világán keresztül.  

Marozsán Erika a késztetésről és a dalok születéséről:

Magamnak is fölteszem gyakran a kérdést, vajon mi késztetett arra, hogy ismét mikrofon mögé álljak és dalokat hívjak elő, sajátos szenvedéllyé gyúrva költők- szövegírók nekem szánt szavait és zeneszerzők dallamait? Bár interpretálója vagyok csak a megszületett daloknak, valamifajta gondolatátvitel dolgozhatott, mert minden szó mintha az én belső, zajos vívódásaim leképzése lenne. A zenei fonalat Sándorral közösen, egymást inspirálva vettük fel, és tekergettük, de én csupán a háttérben, mint mindenbe belekotyogó árnyék voltam jelen. Íme hát, boldogan nyújtom át a sok óra gyümölcsét, kóstoltassék.

Marozsán Erika több, mint 40 hazai és külföldi filmben szerepelt, a Színművészeti Egyetem után a Székely Gábor vezette Új Színházba szerződött, később Kaposváron folytatta pályáját. Magyarországon legutóbb a Bozsik Yvette rendezte Cabaréban lépett színpadra, és a nagysikerű HBO-s sorozatban a Terápiában játszott. Első lemezét Juhász Gáborral és Jónás Tamással készítette, Szakíts, ha tudsz címmel. A lemezt komoly kritikai és közönségsiker övezte. Eddigi munkásságáért A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A képünk forrása: nullahategy.hu


A művésznőt az új lemezéről kérdeztük:

INTERJÚ Marozsán Erikával
Egy figyelős lemez
 
Nem dobban a szív címmel jelenik meg Marozsán Erika második lemeze, amelynek bemutató koncertjét az Urániában a Fonó Budai Zeneházzal együtt rendezzük március 17-én. A dalokban dominál majd a női lélek. Szövegüket  Födő Sándor „Fodo” zenéjére kortárs költők, szövegírók szerezték.

- Miért nem dobban a szív?
- Most valószínűleg abban a pillanatomban ért a lemezkészítés, hogy éppen ezt találom a legizgalmasabb állapotnak a világban, amikor már nincsenek érzelmeink, amikor már nem dobban a szív.

- Ez van most?
- Nem velem. Van egy dal, ami erről szól. Novák Péter írta a szövegét. Amikor a lemez címét kerestem, ez a sor emelődött ki megannyi szövegrészlet közül. Nehéz volt választani, mert annyi mindenről szól ez a lemez. Vannak vicces, játékos, cinikus dalok. Sokféle szín. Mélységek, csalódottságok is.

- Tíz év után jelent meg új lemeze. Hosszú felkészülés, vagy hirtelen elhatározás eredménye?
- Mondjuk régóta beszélünk róla. Azt tudtuk, hogy kortárs szerzőkkel akarunk dolgozni, de nem egyszerűen csak megzenésíteni a verseiket. A zene született meg előbb és ezeket küldtük el költőknek, szövegíróknak, hogy írjanak hozzá.

- Rájuk osztották a zenéket: ez Lackfié, ez Jónás Tamásé, ez meg Novák Péteré?
- Lackfival érdekes eset volt. Egy nagyon lassú zenére kértünk tőle szöveget. Kérdezte, miről írjak? Jó, mondom, föladok témákat, ezek érdekelnek és fölírtam vagy negyven dolgot. El is készült a szöveg, nagyon jó lett, de a zenével együtt már annyira lassúnak hatott, hogy Födő Sándor „Fodo”végül újraírta a zenét, sokkal gyorsabbra, és szerintem remek lett. Aztán voltak olyan dalok, amelyhez az szövegeket írtuk újra, mert egy idő után már kicsit sok volt az elhagyott nő, a női bánat és új témát akartunk.

- Például a politikát, amint azt olvasni lehetett?
- Egy ilyen dal van mindössze, a Mire gyúr a szívizom? című. Ez egy Kardos-Horváth János-féle szöveg. Szatíra arról, ami most a világban tapasztalható, a korrupcióról, egyebekről, hogy ne csak a  női lélekről, az animáról beszéljünk. Elég hosszú, körülbelül egy év volt az alkotói folyamat, amire a szövegek és a zenék elkészültek.

- Mennyiben más ez a lemez, mint az előző?
- Én azt akartam, hogy ennek a lemeznek a zenei stílusa kicsit eklektikusabb legyen. A felvételek is másképp készültek. Nyáron bevonultunk a stúdióba, én egy mini zenei alapra énekeltem, és az énekre tettük fel a zenét. Minden hangszert külön vettünk fel. Közös zenélés nem is volt. Most a koncertre készülve kezdünk együtt játszani.

- Ön New Yorkban él a férjével és a kislányával és úgy tudom, nemcsak a lemezfelvételek miatt jött haza, hanem közben forgatott is.
- Úgy volt , hogy fogok, de csak most kezdjük majd forgatni Kasvinszki Attila filmjét, Paraziták a Paradicsomban címmel. A forgatókönyv Marius von Mayenburg drámája alapján készült. Egy tengerparti városban játszódó lélektani dráma. Izgalmas lesz.

- Dalai kicsit a húszas-harmincas évek zenéihez állnak közel. Az újak is?
- Az előző lemezre inkább mondható. Az új viszont hangszerelésében is másmilyen. És nagyon szép történeket mesél. Egy figyelős lemez. Nem hiszem, hogy háttérzeneként lehet hallgatni. Föl kell tenni és másfél órára kiszakadni a világból. Jó értelemben véve kicsit színházias, figyelni kell rá.

- Tudta, hogy az Uránia épülete valamikor mulató volt? Úgyhogy a színpada szerintem jól fog állni ezeknek a daloknak.
- A színpad tényleg varázslatos. Klasszikus koncertet adunk majd, az egész lemezt lejátsszuk. Novák Péter lesz a meghívott vendég. Gyönyörűek lesznek a fények, a zene, azt hiszem jól illik majd az épülethez az előadás.

Az interjút készítette: Csordás Lajos

Rendező: Marozsán Erika

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató