Zsidó Művészeti Napok 2017 - Mendelssohn utazásai

2017. május 7. 19:00 - 20:30

Helyszín: Díszterem

Közreműködik:  Óbudai Danubia Zenekar

Szólista:  Christos Grimpas, cselló (Görögország)
Vezényel:   Anton Shaburov,  (Oroszország),  az I.  Felix Mendelssohn Nemzetközi Karmesterverseny győztese


A Zsidó Művészeti Napok, május 7-i a koncertje azért is különleges, mert a dinamikus Óbudai Danubia Zenekar és Anton Saburov, a fiatal orosz karmester közös munkájának lehetünk tanúi, amely számukra is inspiráló azon túl, hogy kedvelt szerzőjük darabjai közül választottak az estére.

Anton Saburov  az I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny első díját nyerte el Görögországban, 2016-ban.

Hivatásos pályája 2009-ben kezdődött a moszkvai „Globalis” Nemzetközi Szimfonikus Zenekar vendég karmestereként és az Urali Állami Muszorgszkij Konzervatórium szimfonikus zenekarának vezető karmestereként, amelyet számos nemzetközi felkérés követett.

Vendég karmesterként fellépett többek között a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Berlini Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a Magna Grecia Szimfonikus Zenekarral (Olaszország). 2017 fénypontjai között szerepel amerikai bemutatkozása a Dél-arizonai Szimfonikus Zenekarral, debütálása az opera terén a Magdeburgi színházban, valamint fellépése a Zsidó Művészeti Napokon az Óbudai Danubia Zenekarral Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


MŰSOR

I. rész

F. Mendelssohn Ouverture Hebriden op.26
F.  Mendelssohn: Hebridák-nyitány op.26.
E. Muratore: Mi Haish
K. Grigoriou: Farewell
M. Bruch: Kol Nidrei

II. rész

F. Mendelssohn . Symphony n.4 (Italiana)
F. Mendelssohn: 4. "Olasz" szimfónia

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: STUDIO MUSICA HUNGARY

Az Óbudai Danubia Zenekar megalakulásától kezdve a fiatalos lendületet képviseli a hazai klasszikus zenei életben. A professzionális zenekarok közül kitűnik újító kezdeményezéseivel, és az ifjúság zenei nevelését célzó eredeti törekvéseivel. A zenekar az elmúlt három évben teljes körű megújuláson esett át művészeti vezetőjük, Hámori Máté irányításával, aki új koncertsorozatokkal, és rendhagyó ifjúsági programokkal bővítette ki az együttes tevékenységét. A zenekar koncertjei állandó teltházak mellett zajlanak, és az elmúlt évek újításainak köszönhetően egyre több fiatalt üdvözölhetnek visszatérő vendégként előadásaikon. Az ÓDZ számos alkalommal öregbítette hazánk és Óbuda hírnevét a nagyvilágban is, legutóbb 2016. novemberében adtak nagy sikerű koncertet a párizsi rádió székházában. Az együttes évente több mint kilencven koncertet –bérletsorozatai a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben hallgathatók meg-, opera és ifjúsági előadást tart, amivel az utóbbi években hazánk egyik legsikeresebb szimfonikus zenekarává vált.

Anton SABUROV

Az 1983-ban, az oroszországi Jekatyerinburgban született Anton Saburov karmesteri szakon végzett az Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatóriumban (2008-ban, kitüntetéssel), valamint a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban (2011-ben, kitüntetéssel), a legendás Gennagyij Rozsgyesztvenszkij tanítványaként. 2016-ban Rozsgyesztvenszkij tanítványaként posztgraduális képzést végzett a moszkvai konzervatóriumban.

Karmesteri képességeit az alábbi versenyeken aratott sikerei bizonyítják:

III. Összorosz Ilja Musin karmesterverseny

(Kosztroma, Oroszország, 2013 – nagydíj és különleges közönségdíj).

I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny (Szaloniki, Görögország, 2016 – első díj)

Hivatásos karmesteri pályája 2009-ben kezdődött, amikor a moszkvai „Globalis” Nemzetközi Szimfonikus Zenekar vendég karmestereként és az Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatórium szimfonikus zenekarának (UÁK Muszorgszkij Szimfonikus Zenekar) vezető karmestereként, valamint művészeti vezetőjeként kezdett működni Jekatyerinburgban. Vezető karmesteri tevékenysége során Anton Saburov több mint negyven koncertprogramot, és számos, Rahmanyinovnak, Lisztnek, Csajkovszkijnak, Scsedrinnek, Vladislav Zolotarjovnak szentelt fesztivált vezetett. Mikael Tarivergyijev II. hegedűversenyének világpremierje az Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatórium Nagytermében volt 2011-ben, amely során Anton Saburov vezényelt, és Graf Murzsa játszott szólóhegedűn.

Az UÁK Muszorgszkij Szimfonikus Zenekar a legnagyobb diadalát a Konzerthaus Berlinben aratta 2016 augusztusában a Young Euro Classic 2016 fesztiválon, Anton Saburov vezényletével.

A Muszorgszkij „Éj a kopár hegyen” c. alkotásából, Rimszkij-Korszakov „Nagy orosz húsvét-nyitányából” és Jurij Abdokov „Korál postludium brácsára és zenekarra” c. művének világpremierjéből álló orosz programnak hatalmas sikere volt. Miután elhangzott Csajkovszkij hatodik, „Pathetique” szimfóniája, a zenekart felállva ünnepelte a közönség az egyik legrangosabb európai koncertteremben. Ezt az előadást a német és orosz zenei sajtó is nagyon melegen üdvözölte.

2016 decemberében Anton Saburovot vezető karmesternek és zenei vezetőnek választotta a Távol-keleti Szimfonikus Zenekar (Habarovszk, Oroszország). Hivatalosan 2017 szeptemberében veszi kezdetét a munkája ebben a pozícióban.

Anton Saburov 2010-ben debütált operaelőadásokban: Puccini „Gianni Schicchi” c. műve bemutatójának zenei vezetője volt az Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatórium operájában.

A bemutató nagyon jó kritikákat kapott, és így vált lehetővé, hogy Anton Saburov megkapja Szverdlovszk régió kormányzójának díját „Kiemelkedő eredményekért az irodalom és művészetek terén.”

Az Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatórium operájában végzett munkája során zenei vezetője volt olyan produkcióknak, amelyek Orff „Az okos lány”, Sztravinszkij „Mavra” és „A csalogány”, Csajkovszkij „Anyegin” és Rimszkij-Korszakov „Vera Seloga bojárnő” c. műveiből készültek.

Anton Saburov 2011-ben meghívást kapott az Uráli Állami Operaháztól, hogy Pavel Kilincsev segítségére legyen a Rossini „Ory grófja” c. művéből készült produkcióban.


Később számos balett karmestereként is szerepelt, beleértve többek közt a Hattyúk tavát Csajkovszkijtól, Scsedrin-Bizet Carmen-szvitjét, Amirov Ezeregyéjszakáját és Rimszkij-Korszakov Seherezádéját.

Vendég karmesterként fellépett a MÁV Szimfonikus Zenekarral (Budapest, Magyarország), az Uráli Filharmonikus Zenekarral (Jekatyerinburg), a Berlini Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral (Németország), a Plovdivi Filharmonikus Zenekarral (Bulgária), a Magna Grecia Szimfonikus Zenekarral (Taranto, Olaszország), a Kazah Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, és többek között Rosztov-na-Donu, Kiszlovodszk, Kirov, Izsevszk, Szamara, Omszk, Habarovszk, Kemerovo filharmonikus zenekaraival.

Anton Saburov egyetemi docensi címmel rendelkezik Jekatyerinburgban (Uráli Állami Muszorgszkij Konzervatórium), ahol saját karmesteri osztályát vezeti.

2017 fénypontjai között szerepel amerikai bemutatkozása a Dél-arizonai Szimfonikus Zenekarral, debütálása a német opera terén a Magdeburgi színházban, valamint közös fellépések a Danubia Szimfonikus Zenekarral (Budapest, Magyarország), a Szaloniki Szimfonikus Zenekarral (Görögország) és az „I Solisti Aquilani” kamarazenekarral (L’Aquila, Olaszország).

További részletekért kérjük, látogassa meg a művész hivatalos weboldalát: www.antonshaburov.com



Jegyek a Zsidó Művészeti Napok, szervezésében válthatók, eléréséhez kattintson ide!
Jegyváltásra az Uránia pénztáraiban és weboldalán nincs lehetőség, megértésüket köszönjük.

Vissza a teljes programhoz

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató