Mozizz a Filmakadémiával: Az állampolgár és a Cinematographer

Két filmet vetítünk rendezőik jelenlétében

2017. május 4. 19:30 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként megalaklut Magyar Filmakadémia induló filmklubjában egy-egy kortárs magyar film, valamint egy-egy rövidfilm kerül a vászonra.

Az első alkalommal Novák Emil Cinematographer (31') és Vranik Roland Az állampolgár (109') című alkotását láthatják az érdeklődők. A vetítésen részt vesznek a rendezők, akikkel Gerebics Sándor filmrendező, producer beszélget.

Az esemény a Facebookon is megtalálható >>
Részletek a Magyar Filmakadémiáról >>

Bővebben a Cinematographerről:

Bár önéletrajzi történet, mégis Faust elkárhozása lehetne az alcíme. A történet operatőr hőse édesanyja halála miatt hazatér Budapestre, hogy annak végső kérését teljesítse. Találkozik a tőle válófélben lévő felesége első férjével, akit megpróbál rávenni arra, hogy vegye meg annak a könyvnek a jogait, amely az ő életükről és a férj ügynök múltjáról szól. Ezzel a találkozással magára vonja a volt férj haragját, aki minden szolgálati kapcsolatát megmozgatja, hogy elijessze az operatőrt a könyv bármilyen formában történő megjelenésétől. Az operatőr régi tanárát is meglátogatja, akitől segítséget kér a filmjének megvalósításához, és aki korábban megpróbálta beszervezni őt.




Bővebben Az állampolgár-ról:


Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.


Vranik Roland már első játékfilmjéért – (Fekete kefe, 2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – (Adás, 2009) – nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral
mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Rendező: Vranik Roland, Novák Emil

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató