Tolnay Klári Filmklub - Nem ér a nevem

Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban

2014. augusztus 28. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon. 

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül.

Bende Tiborné, született Burdai Etelka, a Puskin mozi rövidlátó pénztárosnője válóperét követően kéthetes szakszervezeti beutalót kap a balatonlellei SZOT-üdülőbe, ahová azonban az ódivatú és zárkózott elvált asszony helyett társbérlője, Juci jóvoltából egy elegáns, de túlöltözött úrihölgy érkezik, hogy a nyaralás alatt sokféle kalandot és csalódást éljen át, s a film végére megbékéljen önmagával és ne akarjon más lenni saját magánál, na és persze végre megtalálja a boldogságot. Juci megismerteti Etelkával az öltözködés, sminkelés, cigarettázás fortélyait és az élet élvezetére biztatja az asszonyt. Etelka túlzásokba esik, félreérti a csehszlovák vendég baráti közeledését, akit színésznek hisz, majd csalódik benne, és a fiatal Laci közellétét is udvarlásnak véli. Csak a lakókocsijában két gyermekével a szomszédban nyaraló özvegy Pintér bácsi, a válóperi tárgyaláson megismert népi ülnök közeledését nem veszi észre, csupán akkor, amikor már sípol a pesti gyors és vége a nyaralásnak. A mozipénztár ablakánál, a kalandos nyaralást követően azonban egymásra talál két hősünk. A film, melyet Fényes Szabolcs zenéje tesz igazán hangulatossá, visszarepít bennünket a 60-as évek elejére, a lelkes SZOT-üdülők és a még lelkesebb kultúrfelelősök, az esztrádműsorok és a fütyülős barackpálinkák világába. Tolnay Klári a főszerepben brillírozva igazán közel hozza, megszeretteti a nézőkkel Etelkát, aki erre igazán rá is szolgál. A képi és zenei élmény mellett nagyszerű sztárparádét láthatunk a képernyőn, még az egyszeri, rövid jelenetek kapcsán is, mint például Gózon Gyula, Kiss Manyi, Szabó Ernő egy-egy jelenetben való feltűnése. Az 1960-as évek hangulatát idéző film kellemes, derűs és felejthetetlen szórakozást ígér mindenkinek.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban. Vendég: Tóth Eszter Zsófi filmtörténész és Müller Péter író, moderátor: dr. Góg Laura Tolnay-kutató.

A Nem ér a nevem című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Rendező: Keleti Márton

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Vass Éva, Páger Antal, Psota Irén, Latabár Kálmán, Tordy Géza, Bessenyei Ferenc, Gózon Gyula, Schubert Éva, Kiss Manyi, Szabó Ernő, Kibédi Ervin, György László, Szabó László

»Ápr. 19. – Péntek«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Johanna
2024.04.19 20:00 - 21:30
FILM/ZENE: Ennio Morricone
2024.04.20 16:00 - 18:45
FILM/ZENE: Annette
2024.04.21 19:00 - 22:00
FILM/ZENE: Testről és lélekről
2024.04.23 19:30 - 21:30
FILM/ZENE: TÁR
2024.04.27 19:00 - 21:40
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató