Bolsoj Balett 2017/2018 - Borisz Aszafjev: Párizs lángjai

2018. május 13. 17:00 - 19:15

Helyszín: Díszterem

Vaszilij Vajnonen klasszikus alapokon építkező, de a szovjet időkben, 1932-ben készült balettjét Alexej Ratmanszkij modernizálta. A történet a nagy francia forradalom idején játszódik, Aszafjev által írt zenéje pedig a forradalom dalaira, főként a Marseillesre épül. Főhőse is két marseille-i, Jeanne és bátyja, Jérôme, akik Párizsba indulnak, hogy támogassák a forradalmárokat, s miközben harcolnak a szabadságért, egyenlőségért és testvériségért, mindketten találkoznak a szerelemmel is. Jeanne a marseille-iek ágyúsával, Philippel, Jérôme pedig az arisztokrata Adeline-nel.

Ratmanszkij koreográfiája olyan áradóan virtuóz alkotás, amelyet még a Bolsoj színpadán is kevés más darab mondhat el magáról.

A cselekmény:

I.rész

1. jelenet
A történet Marseille egyik külvárosában kezdődik, abban a városban, amely a francia nemzeti himnusznak adta a nevét. A marseille-iek zászlóalja Párizsba indul, s egy ágyút visz magával a párizsi forradalmárok számára. Köztük ott találjuk Philippe-t is, aki az utazás közben megismerkedik Jeanne-nal, a parasztlánnyal. Jerome, Jeanne testvére is csatlakozik a marseille-iekhez.

A távolban Costa de Beauregard márki kastélya. A márki épp vadászatról tér vissza a kastélyba embereivel, és lányával Adeline-nel. Amint megpillanja a forradalmárok különítményét, mindjárt udvarolni kezd Jeanne-nak, aki csak Jerome segítségével szabadul a karjai közül. Jerome-ot tömlöcbe vetik, ahonnan a márki lánya, Adeline szabadítja ki. Szívükben kölcsönös vonzalom ébred egymás iránt. Ám minderről tájékoztatja a márkit az Adeline után kémkedő gonosz öregasszony, Jarcasse. Büntetésül a márki magával viszi a lányt Párizsba.

Jerome, Jeanne és a többiek is továbbindulnak. Önkéntesek csatlakoznak hozzájuk, a marseille-i férfiak farandolát táncolnak és vörös sapkákat húznak a fejükre a régi fejfedőjük helyett.

2. jelenet

A márki és Adeline megérkezik a királyi palotába, ahol épp egy Rinaldo és Armida szerelméről szóló balettet adnak elő a főúri vendégek előtt, XVI. Lajos király és Marie Antoinette jelenlétében. A márki most épp a darabban szereplő színésznőt választja újabb "áldozatként". Az utcáról közben behallatszanak a Marseillaise hangjai. Az udvaroncok és a tisztek pánikba esnek. Ezt kihasználva Adeline megszökik a palotából.

 

II. rész

3. jelenet
Egy párizsi téren látjuk a marseille-ieket, köztük Philippe-t, Jerome-ot és Jeanne-t. Egy ágyú lövése jelzi majd a Tuileriák elleni készülő támadás kezdetét. Hirtelen a téren Jerome megpillantja Adeline-t. Odarohan hozzá, de itt is a nyomukban van a baljós vénség, Jarcasse.
Időközben egy hordó bor kerül ki a térre és a forradalmárok különféle táncokba kezdenek: az Auvergne-táncot, a Marseillaise-táncot adják elő, majd a baszkok temperamentumos tánca következik, amelyben minden főszereplő részt vesz: Jeanne, Philippe, Adeline, Jerome és Gilbert, a marseille-iek kapitánya. Louis és Marie Antoinette kitömött babáit darabokra vágják. Jeanne egy lándzsával a kezében táncolja a carmagnole-t. A részeg Philippe véletlenül elsüti az ágyút a Tuileriákra. Kezdődik az ostrom. A lövések és a dobok zajában Adeline és Jerome megvallják egymás iránti szeretetüket. Nem is veszik észre, hogy mi folyik körülöttük.
Közben a marseille-iek behatolnak a palotába.

4. jelenet

A tömeg a lámpásokkal díszített téren ünnepeli a győtzelmet. Mireille de Poitiers és Antoine Mistral, a híres színészek, akik korábban a királyt és az udvaroncokat szórakoztatták, most a Szabadság táncot járják az emberek számára. David a festő rajzolja az ünneplést.
Jeanne és Philippe kézfogóját a marseille-i ágyú mellett tartják meg, amely az első lövést leadta a királyi palotára. Jeanne és Philippe esküvői táncának hangjait azonban hamarosan felváltják a gilotin lehulló bárdjának hangjai. Az elítélt márkit vezetik be. Apja láttán Adeline odarohanna hozzá, de Jerome, Jeanne és Philippe visszatartja. Jarcasse azonban elárulja a lány arisztokrata eredetét, mire tömeg Adeline halálát követeli. Jerome megpróbálja megmenteni, de hiába. Jeanne és Philippe visszatartja a hiába küzdő Jeromot.
A Ca ira-t éneklő megdicsőült tömeg folytatja az ünneplést.



A moszkvai Bolsoj Balett előadásának közvetítése felvételről


Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.

Belépőjegy: 3600 Ft
Továbbra is van lehetőség 3200 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad legalább három különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.  

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.
Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

Rendező:

Zeneszerző: Borisz Aszafjev

Koreográfia: Alexej Ratmanszkij

Libretto: Nyikolaj Volkov és Vlagyimir Dmitrijev

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató