Tolnay Klári Filmklub - Keresztúton

Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen
2014. június 26-án 18 órakor

2014. június 26. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást.

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A jegyek a vetítésekre egységesen 800 Ft-ba kerülnek. 

A Jupiter Filmkereskedelmi Rt. 1942-ben mutatta be legújabb filmjét, a Keresztúton címűt, amely rendkívüli közönségsikert aratott. A melodramatikus történetben hiába találja meg egymást Edit és Guszti, az elszegényedett félárva lány és a nagyreményű tehetséges ifjú orvos, boldogságuk nem tarthat soká. A lányt nagybátyja, Attovay Tamás veszi szárnyai alá és juttatja titkárnői álláshoz Nedeczky vezérigazgatónál, és ugyancsak az ő házában ismerkedik meg Edit és Guszti. A fiatalok viharos, borongós délutánon találnak egymásra, és ez a hangulat a későbbiekben is rányomja bélyegét sorsuk alakulására, melyet önmaguk helyett inkább a szerencsétlen körülmények, az értelmetlen önfeláldozás, egy kegyetlen anya, elkerült és felbontatlan levelek, egy őszinte és odaadó vezérigazgató szerelme és a feltartóztathatatlanul haladó idő irányítják. Tolnay Klári Attovay Edit szerepében szomorú szemmel, csendes törődöttséggel és magában hordott fájdalommal éli meg Edit sorsát, amely menekülések sorozata. Menekülés a kialakuló mély szerelem elől, menekülés a szeretett férfitól annak szakmai kibontakozása érdekében, és menekülés a viszontlátás izzította parázstól, mígnem amikor saját elhatározásból először fut ellenkező irányba, ismét egy nem várt esemény torpantja meg: miután szerencsétlen félreértések során még tovább távolodtak egymástól a szerelmesek, Guszti új életet kezdett. Edit ismét szomorú szemmel, de nyugodt mosollyal veszi tudomásul a megváltoztathatatlant velünk, a film nézőivel együtt, elfogadva a nemes lelkű vezérigazgató odaadó szerelmét.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen. Vendég: dr Veress József és Kurutz Márton filmtörtönészek, moderátor: dr. Muszatics Péter, a CineClassics kurátora.

A Keresztúton című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

 

Rendező: Bánky Viktor

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők:  Ladomerszky Margit, Perényi László, Orsolya Erzsi, Ajtay Andor, Somlay Artúr, Szemere Vera, Sennyei Vera

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Orosz István kiállítás

Itáliai utazás 2019/2020

 Exhibition on Screen 2019/20 - új időpontok

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató