< VISSZA

FILM/ZENE: Annette

Annette
francia-amerikai-mexikói zenés dráma, 141 perc, 2021
angol nyelven magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Leos Carax

Szereplők: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg

Holy Motors rendezője, Leos Carax két szupersztár, az Oscar-jelölt Adam Driver és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készíttette el filmjét, amely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést.

A showbusiness kulisszái mögé bepillantó film két főszereplője egy stand-up komikus (Driver) és operaénekes felesége (Cotillard). Amikor gyereket vállalnak, alapvetően változik meg kapcsolatuk dinamikája: magánéletükben és munkájukban egyaránt váratlan kihívásokkal kell szembenézniük.

Carax ezúttal is egy varázslatos, de gyakran sötét világot teremt, ahol a szenvedélyt és az emberi gyarlóságot egyaránt extrém módon ábrázolja. 

*

A szokatlan hangvételű film-musicalt a fél évszázada töretlenül zenélő extravagáns amerikai duó, a Sparks együttest alkotó Mael testvérpár ötletéből forgatta le Leos Carax. A testvérek több mint ötven számot írtak a filmhez. Egyébként eredetileg filmesnek tanultak és régebben is terveztek már egy musicalt Tim Burtonnal közösen egy japán mangából - el is készült a film zenei anyaga, de a film nem. Az Annette-tel tehát régi álmuk vált valóra – amúgy karrierjük talán legsikeresebb időszakát futották 2020 körül. A duóról film is készült 2021-ben, nagy Rajongójuk, Edgar Wright rendezésében The Sparks Brothers címmel.

A rendező sem áll távol a zene világától, hiszen rockzenész volt pályája elején. „Amikor elkezdtem filmezni, már akkor azt gondoltam, hogy zene és ének mindenképpen lesz valamikor a filmjeimben. Azután ez nagyon sokáig nem történt meg” – nyilatkozta Carax Csákvári Gézának. Előző filmjében, a Holy Motorsban, amelyet Kylie Minogue-al forgatott, már volt egy nagyobb musical jelenet, ami bátorítást adott számára a Mael-testvérek musical-sztorijának megrendezéséhez is.

"Az Annette méltó Carax és a Mael testvérek munkásságához is: embert próbáló, minden elemében egyedi, tele olyan dalokkal, amiket utána napokig lehet dúdolni, és olyanokkal, amiket képtelenség" – írta a telex.hu-n Klág Dávid, a Mael-fivérekkel készített interjújában.

A film 2021-ben nemcsak a Cannes-i Filmfesztivál nyitódarabja volt, hanem díjazottja is: a legjobb rendezés és a legjobb filmzene díjával ismerték el.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forgalmazó: Mozinet

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató