< VISSZA

Színház Tele Vízióval - Mihail Sebastian: Vakációsdi


A Casa de Productie – TVR produkciója, 140 perc, 2016
román nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Anca Colteanu

Szereposztás: Maria Dinulescu (Corina), Demeter András (Ştefan Valeriu), Gheorghe Visu (Bogoiu), Gabriel Radu (Őrnagy), Adriana Nicolae (Madam Vintila), Cristian Bota (Jeff), Iulian Burciu (Egy utazó), Mona Ciută (A felesége), Cristian Toma (Szerelő), Andra Gavril (Ágnes)

A magyar feliratozás Darvay Nagy Adrienne fordítása alapján készült. 

Mihail Sebastian írói karakterét talán Örkény Istvánéhoz lehetne hasonlítani a magyar irodalomban. A Ionescu köréhez tartozó író, miután zsidó származásúként Romániában átélte a háború és az üldöztetés éveit, fatális módon egy balesetben halt meg, közvetlenül a felszabadulás után, mindössze 38 évesen. Vakációsdi című, 1938-ban bemutatott romantikus komédiája valódi gyöngyszem, a román teátrumok egyik legtöbbször műsorra vett darabja. Magyarországon Játék a boldogsággal címen is játsszák (Méliusz József fordításában), s ez a címadás kicsit jobban rávilágít a darab üzenetére, amely lényegében a boldogság keresése. Mikrokörnyezetbe helyezett hősei Csehov figuráira emlékeztetnek, de itt nem egy kisnemesi kúria a helyszín, hanem egy villa a Gyergyói-havasokban, ahová nyaralóvendégek érkeznek: egy létgondokkal küzdő, különc értelmiségi, Stefan; egy szép és tiszta lelkű fiatal lány, Corina; egy tengeri utazásokról álmodozó alázatos hivatalnok, Bogoiu; egy pótvizsgára készülő gimnazista, Jeff; egy visszavonult katonatiszt, és még néhány szereplő. Vakációjuk egy hónapja alatt a különös hegyi villában elszigetelődnek a világtól, s ebben a szerencsétlen-szerencsés helyzetben rövid időre megélhetik a boldogság illúzióját, a külvilág kijózanító behatásainak teljes kizárásával.

A TVR 2016-ban készült tévéjátékszerű változatát Anca Maria Colțeanu rendezte, a darab egyik főszerepében, a különc értelmiségi szerepében Demeter Andrással, a TVR Tévészínház magyar igazgatójával, akit a sorozat Caligula című előadásának címszerepében is láthatunk majd.

Jegyár: 2000 Ft

A Színház Tele Vizóval sorozatunk teljes programja >>>

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató