< VISSZA

Pannónia Anno


magyar dokumentumfilm, 98 perc, 2013
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Szalay Péter

Szeretettel várjuk 2014. november 26-án 18.45-kor az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri termébe a Faludi Ferenc Akadémia DO-KU filmklubjába. Vetítésre kerül Szalay Péter: PANNÓNIA ANNO /2013./ című dokumentumfilmje.

Hol volt, hol nem volt, mint a mesében egy filmstúdió. A Pannónia anno c. film a Pannónia Filmstúdió történetén keresztül a magyar animáció nagy korszakainak állít emléket. A cél az volt, hogy ne merüljön feledésbe egy olyan stúdió, amely valaha a világ három legjelentősebb animációs műhelyei közé tartozott.

A harmincas évektől, A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA című első Macskássy Gyula filmtől a 2000-es évekig, egészen AZ EMBER TRAGÉDIÁJÁIG, 50 év kronologikus bemutatására vállalkozott ez az alkotás. Jankovics Marcell filmje, amely több mint húsz évig készült, emblematikus befejezése lett a 100 perces filmnek.

Ebben a stúdióban készültek: Dargay Attila egész estés közönség-kedvencei a LÚDAS MATYI, a VUK, Rofusz Ferenc A LÉGY című Oscar-díjas rövidfilmje, Jankovics Marcelltől: a FEHÉRLÓFIA, a JÁNOS VITÉZ és a MAGYAR NÉPMESÉK. Itt készült a MÉZGA CSALÁD,a FRAKK , A MACSKÁK RÉME, a MACSKAFOGÓ  és még sokáig sorolhatnánk.

Szalay Péter rendező így vall erről a munkájáról: „Úgy érzem küldetése van ennek a filmnek, az utolsó pillanatban sikerült tető alá hozni. Szomorú aktualitás, hogy már többen távoztak az élők sorából a film szereplői közül. Dargay Attila, Vajda Béla, Varga Csaba, Hernádi Tibor és Foky Ottó sincs már köztünk.”

A vetítés utáni beszélgetés vendégei: Szalay Péter rendező, Orosz Ida szakmai szerkesztő, Nagy Ernő operatőr.

Bérletek az Uránia Nemzeti Filmszínházban kaphatók,belépőjegyek a helyszínen a kezdés előtt válthatók.

Bemutató dátuma: 2013.10.09.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató