< VISSZA

Adaptáció


,, 114 perc, 0
magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Spike Jonze


Színes, feliratos amerikai film, 114 perc
rendező: Spike Jonze

Susan Orlean The Orchid Thief című könyve alapján a forgatókönyvet írta: Charlie és Donald Kaufman
Szereplők: Nicolas Cage, Meryl Streep és Chris Cooper, Tilda Swinton, Maggie Gyllenhaal

A John Malkovich menet rendezője, Spike Jonze és forgatókönyvírója, Charlie Kaufman új filmje, az Adaptáció a konvenciókat bátran felrúgó vígjáték egy íróról, aki elhatározza, hogy saját magát és ikertestvérét is beleírja abba a könyv-adaptációként készülő forgatókönyvbe, aminek a megírásával küszködik. Az ötlet óriási, amíg valóság és fikció átfedésbe nem kerül egymással...
Első forgatókönyvének sikere ellenére Charlie Kaufman-t (Nicolas Cage) kétségek gyötrik, mind a pályáján, mind a magánéletben. Amikor megbízást kap, hogy a fanatikus orchidea-termesztő, John Laroche (Chris Cooper) valós történetéről szóló, The Orchid Thief című könyvet filmre alkalmazza, a feladat szinte agyonnyomja.
Bár a könyv - látszólag - azt mutatja, ahogy Laroche orchideákat csempész, egy másik szinten a szenvedély megtapasztalásának vágyáról beszél. Ez a vágyakozás valósággal megfertőzi Susan Orlean-t (Meryl Streep), a könyv íróját is, sőt Charlie-nak rá kell jönnie, hogy őt magát is.
Az a legcsodálatosabb, hogy minden virág különleges kapcsolatot alakít ki az ot beporzó rovarral. Egy orchidea a formájával vonz magához egy bizonyos rovart. A párját. A lélektársát. Az semmi mást nem akar, csak párzani vele. Mikor a rovar elszáll, és egy újabb lélektárs virággal párzik, beporozza azt. Sem a virág, sem a rovar nem foghatja föl párzásuk jelentoségét. Honnan is tudhatnák, hogy az o szerelmük az életet terjeszti? Csak teszik a dolgukat, és közben valami hatalmas és csodálatos történik. Megmutatják nekünk, hogy éljünk. - mondja a film egy helyütt.
Charlie Kaufman úgy ír, ahogy él... nagy nehézségekkel. Ikertestvére, Donald úgy él, ahogy ír... esztelen féktelenséggel. Susan az életről ír... De nem tudja élni az életet. John életéről könyv készült... S a könyvet most filmre alkalmazzák. Egyetlen történet... Négy élet... Ezerféle módon végződhet.

Nicolas Cage-et 2003-an a Legjobb Férfi Főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték, Chris Cooper pedig elnyerte a Legjobb Férfi Mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.--
»Jún. 1. – Hétfő«

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

TürkÍz filmnapok

NT Live 2019-2020

Itáliai utazás 2019-2020

Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Metropolitan Opera 2019-2020

Exhibition On Screen 2019-2020 

Bolsoj Balett 2019-2020

Uránia Aranykönyv

Premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató