V4filmfeszt: A filmes szál a visegrádi országok kapcsolatában

2018. február 14. 14:00 - 18:00

Helyszín: Uránia Kávézó

A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából. A négynapos rendezvény a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentrál. A műfajilag változatos filmprogram a kultikus vígjátékoktól a klasszikus televíziós mesefilmeken át a történelmi tabukat feszegető filmekig terjed. Központi hívószavai közül kiemelkedik a múltfeldolgozás - történelem közösen megélt eseményei, fordulópontjai és ezek emlékezete –, valamint a humor, amely legyen akár ironikus, akár szatirikus vagy abszurd, átjárást biztosít e filmkultúrák között.   

A négy nap 15 vetítéséhez a nyitónapon szimpózium kapcsolódik A filmes szál a visegrádi országok kapcsolatában címmel, melyre az Uránia emeleti kávézójában kerül sor. A szakmai jellegű, de minden érdeklődő számára nyitott, regisztrációval látogatható program a négy ország filmipari kapcsolatait helyezi előtérbe. Arra vagyunk kíváncsiak, mennyire voltak intenzívek a régió filmszakmai kapcsolatai a rendszerváltás előtt, és mennyire intenzívek ma. Milyen intézmények – egyetemek, fesztiválok, szervezetek – erősítették és erősítik ma az átjárhatóságot, illetve kik azok a meghatározó személyiségek, akik alkotásaikkal szorosabbra fűzték a kapcsolatot e filmkultúrák között? Hogyan, milyen kezdeményezésre jöttek létre nemzetközi koprodukciós alkotások egykor, hogyan jönnek létre ma? A kérdések sora folytatható, a témát felkért előadók: filmesztéták, filmtörténészek és filmszakemberek világítják meg.


Program

14:00   Érkezés

14:30   Filmes kapcsolataink az szocializmus évtizedeiben
(magyar nyelven, angol tolmácsolással)

A nagykorúvá lett filmművészet korában – történelmi adottság, összezártságunk folytán – rendkívül intenzív volt a visegrádi országok közötti filmszakmai kapcsolat: láttuk egymás filmjeit, ihletet merítettünk belőlük, és „gyúanyagot a társadalmi vitához”. Meghívott előadóink, filmtörténészek és filmesztéták ennek a sokszínű kapcsolatnak egy-egy vetületét jelenítik meg. Forgács Iván Szovjet égből a közép-európai földre címmel néhány jellegzetes példán szemlélteti a csehszlovák és lengyel filmek magyarországi forgalmazását, fogadtatását. Pörös Géza előadásának címét – Egymásra nézve – Makk Károly filmje ihlette, a filmesztéta a magyar és a lengyel filmművészet közötti inspirációkra és kapcsolatokra koncentrál.A cseh új hullám nyomait elemzi a magyar filmbenGelencsér Gábor Mesés férfiak importja című előadásában. Végül Varga Zoltán Az animációs film közép-kelet-európai fellegvárait mutatja be, és azok „vasfüggőnyön túl” is sikeres filmtermésének közös jellegzetességeit vázolja. A panel moderátora Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

15:45   Szünet

16:00    A V4-ek filmes kapcsolatai ma
(angol nyelven, magyar tolmácsolással)

A szimpózium második része a jelenkori kölcsönhatásokra koncentrál. Mennyire ismerjük szomszédaink filmkultúráját ma, és mennyire vagyunk jelen az ő kulturális horizontjukon? Milyen intézmények és milyen együttműködések erősítik ma az átjárhatóságot filmkultúráink között? Felkért cseh, lengyel és szlovák szakértőink segítségével azt vizsgáljuk, mi jellemzi ma országaik filmkultúráját, majd néhány konkrét példa segítségével bemutatunk sikeres együttműködéseket. Meghívott külföldi vendégeink: Katarína Mišíková (Film- és Színművészeti Akadémia, Pozsony), Marcin Adamczak (Adam Mickiewicz Egyetem , Poznań), Jaromír Blažejovský (Masaryk Egyetem, Brünn). A panel moderátora: Varga Balázs filmtörténész.

Köszönjük a Fast Forward Program segítségét a Krzysztof Zanussi masterclass anyagának rövid megidézésében

FFP

 

Regisztrálni az űrlap kitöltésével lehet.

A helyszín befogadóképessége korlátozott. Megértésüket köszönjük! 


Regisztrációs űrlap


Múltbeli eseményre nem lehet regisztrálni


Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató