BALÁZS BÉLA-DÍJASOK AZ URÁNIÁBAN 2020 - KERESZTESEK EGYKOR ÉS MA

Varsányi Ferenc rendezése az iszlám és a kereszténység évezredes szembenállásáról

2021. március 9. 19:00 - 21:30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

A március 9-én bemutatandó díjazott, Varsányi Ferenc több mint harminc éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Készített összesen öt egészestés játékfilmet, közel százötven TV sorozat epizódot, reklámfilmeket, videó klipet, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket, valamint írt több mint száz forgatókönyvet. Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Az egyetlen magyar EMMY díjas rendező. Jelenleg a Piszkos Fred visszavág című  Rejtő-adaptáció animációját készíti. Tanít a Színház – és Filmművészeti Egyetemen, a MOME animációs szakán, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Munkái közül Mézes-táncos című mézeskalácsanimáció és a Kersztesesek című ismeretterjesztő filmet vetítjük.

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyár: 0 Ft


Mézes-táncos mézeskalácsfilm
Honeymation
5 perc / animációs film / 1975 / HD
Mézeskalács figurákkal népdalokra előadott szerelmi história. A film különlegessége, hogy a főszereplők marcipánból készültek, illetve a mozdulatfázisokat előre kisütötték mézeskalácstésztából. A film alatt hallható népdalok a Sebő Együttes előadásában csendülnek fel, a dalokat a fiatal Sebestyén Márta énekelte, akinek ez volt az első filmes közreműködése. A „Mézes-táncos” a később pixillációs, azaz emberi szereplők kockánkénti mozgatásából álló filmjeivel (pl. „Suli-buli”, 1982) ismertté vált Varsányi Ferenc első önálló rendezése.

Keresztesek egykor és ma (12)
52 perc / ismeretterjesztő film / 2018
Az iszlám mindig harcban állt a kereszténységgel, annak ellenére, hogy a "könyv népeinek" sorába tartozónak tekintették a keresztényeket és a zsidókat, így a hódítások során - ha vállalták, hogy adót fizetnek - nem bántak ellenségként velük. A film ezeket a küzdelmeket veszi sorra: harcot az Ibériai-félszigetért, Jeruzsálem visszafoglalásáért, a törökök kiverését a Magyar Királyság területéről, majd később Dél-Európából is, egészen a XXI. századi újabb iszlám hódításig, az illegális migrációban megbúvó fundamentalista terrorizmusig.

Forgatókönyvíró: Varsányi Ferenc
Operatőr: Bárány Gábor, Kulcsár Arthur, Szabó Sándor, Velez Gyula
Rendezte: Varsányi Ferenc

Tovább a sorozat teljes programjához és a jegyvásárlási segédlethez>>

 

 

 

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató