BALÁZS BÉLA-DÍJASOK AZ URÁNIÁBAN 2020

Válogatás a 2020-as díjazottak alkotásaiból

2021. március 8. - 2021. március 11.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

2021 március 8-11. között díjmentes online vetítéseken találkozhatunk az idei díjazottakkal

 A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, filmkritikusi, elméleti tevékenységük elismeréseként 2020 augusztus 20-án négyen részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021. március 8-11. között a koronavírus járvány miatt online elérhető programsorozattal tiszteleg a négy díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló, díjmentesen elérhető vetítéseken a közönség is találkozhat a díjazottakkal is, akikkel a filmek után látható majd online beszélgetés.
A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díjjal az állam az alkotók és a filmkultúráért tevékeny szakemberek teljesítményét díjazza évről évre. 2020. augusztus 20-án négyen részesültek az elismerésben: Bergendy Péter filmrendező, Dézsy Zoltán riporter, filmrendező, Tuba Mariann vágó, televíziós szerkesztő, Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, animációs rendező. Ők a vendégei az Uránia március 8-án induló programsorozatának, amelynek keretében az alkotók egy-egy általuk választott alkotását nézhetjük meg online, és a vetítéshez kapcsolódó online beszélgetések révén személyesen is bemutatjuk őket.

2021. március 8., hétfő 19:00
Tuba Mariann munkáiból
TÜSKE A KÖRÖM ALATT (12)
91 perc / magyra filmdráma / 1987

Tuba Mariann Filmvágó, akit műsorvezetőként, bemondóként a képernyőről is ismerhetünk. Eredeti szakmájában filmvágóként 1984-től dolgozott, többek közt Sára Sándor, Zsombolyai János, Gaál István, Zsurzs Éva rendezők mellett. Sára Sándor öt filmjében is dolgozott, a Tüske a köröm alatt-tal Karlovy Varyban a közönség nagydíját nyerték.

2021. március 9., kedd   19:00
Varsányi Ferenc munkáiból
MÉZES-TÁNCOS
5 perc / mézeskalács animáció/ 1975
KERESZTESEK EGYKOR ÉS MA (12)
52 perc / ismeretterjesztő film / 2018

Varsányi Ferenc több mint harminc éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Készített összesen öt egészestés játékfilmet, közel százötven TV sorozat epizódot, reklámfilmeket, videó klipet, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket, valamint írt több mint száz forgatókönyvet. A Mézes-táncos különlegessége, hogy a főszereplők marcipánból készültek, illetve a mozdulatfázisokat előre kisütötték mézeskalácstésztából. A Keresztesek egykor és ma című dokumentumfilm a kereszténység és az iszlám évezredes szembenállását követi eseményről eseményre egészen máig.

2021. március 10., szerda 19:00
Dézsy Zoltán munkáiból
SEUSO 2.
91 perc / magyar dokumentumfilm / 2016

Dézsy Zoltán 1956-ban született, rádiós és televíziós riporter, filmrendező. A Magyar Rádiónál és a Magyar Televíziónál töltött riporteri és szerkesztői évek után, 2006 nyara óta független alkotó, dokumentumfilmeket és játékfilmeket készít. 1998-ban készült dokumentumfilmje igazi kultúrtörténeti krimi, amely a 70-es években talált és külföldre csempészett Seuso-kincsek esetleges itthon maradt és lappangó darabjainak nyomába ered.

2021. március 11., csütörtök 19:00
Bergengy Péter munkáiból
TREZOR (12)
75 perc / színes magyar játékfilm / 2018thriller, dráma

Bergendy Péter eredetileg pszichológusnak tanult. Első játékfilmjét 2004-ben rendezte Állítsátok meg Terézanyut! címmel, második egész estés filmje, A vizsga Chicagóban elnyerte a legjobb „új rendezőnek” járó Arany Hugó díjat 2012-ben, majd a film több nemzetközi fesztiváldíjat is kapott. A 2018-as Trezor, az 56-os forradalom idején játszódó, megtörtént eseményeken alapuló thriller. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az '56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított

***

A filmek ingyenesek, de megtekintésükhöz 0 Ft-os jegyet kell vásárolni az online-uranianf.jegy.hu -n, ami a honlapunkon az egyes elóadások leírásainál, illetve a fenti listából is elérhető. A jegyvásárlás folyamatához az alábbi tájékoztatóban talál segítséget:

Uránia online jegyvásárlás - leírás

Az előadásokra az online.jegy.hu oldalon tud jegyet vásárolni az Uránia Nemzeti Filmszínház boxában. Ha még nem regisztrált vásárló az online.jegy.hu-n, akkor a sikeres vásárláshoz előbb regisztrálnia kell a „Bejelentkezés” fülön, majd folytathatja a tranzakciót. Amenniyben segítségre szorul a jegyvásárlás vagy a vetítésbe való bekapcsolódás lépéseiben, itt talál leírást a vásárlás és a vetítés elérésének menetéről.

(A képre kattintva PDF fájl jelenik meg).

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy ajándékjegy vásárlására az online vetítéseknél nincs lelehetőség! Egy regisztrált vásárló csak 1 db jegyet tud felhasználni, ezért KÉRJÜK, 1 DB VIRTZUÁLIS JEGYET VÁSÁROLJON!  A jegyek nem átruházhatók és egyszerre egy eszközön felhasználhatók.

A film a vásárlás után online felületen nézhető meg.

***

A vetítés a meghirdetett időpontban kezdődik és a valós vetítési időben fut, azaz nem megállítható, nem visszajátszható. 

Ha a közvetítésben technikai problémák merülnek fel, akkor kérjük ellenőrizze az alábbi feltételeket:

A közvetítést Google Chrome, Firefox és Safari böngészővel tudja megtekinteni, az Internet Explorer és az Edge nem támogatott.

- Ajánlott, hogy a közvetítést wifi kapcsolat helyett kábel csatlakozással tekintse meg, emellett kérjük állítson le a számítógépen minden egyéb alkalmazást, akadás esetén pedig próbálja meg frissíteni a böngészőjét.

- A közvetítés során a hang- és képminőséget érintő problémákat legtöbbször a gyenge szélessávú internetkapcsolat okozza. Mindenekelőtt kérjük frissítse vagy indítsa újra a böngészőt, illetve ellenőrizze az internetkapcsolat állapotát. Ha a probléma nem szűnik meg, húzza ki a hálózatból a routert néhány percre, majd csatlakoztassa újra.

- A vetítés maximum 1920x1080 felbontású képpel működik - a felbontás automatikusan igazodik az otthon használt sávszélességéhez. Ha lassabb az internet sebessége, akkor tapasztalhat akadozást, de 10 Mbps sávszélességű internet sebességgel kiváló minőségben fogja tudni nézni a közvetítést, és 5 Mbps sávszélességgel is jó minőségben nézhetőek az események. 

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató