< VISSZA

FILM/ZENE: A Fabelman család

The Fabelmans
amerikai filmdráma, 151 perc, 2023
angol nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Steven Spielberg

Zene: John Williams
Szereplők: Judd Hirsch, Julia Butters, Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen

John Williams minden idők legnagyobb filmzeneszerzőinek egyike, aki 53 Oscar-jelölésével ma már élő legenda. Hollywoodi sikerprodukciók végeláthatatlan sora kötődik a nevéhez, a Pokoli toronytól a Reszkessetek betörők!-ön át a Hegedűs a háztetőn-ig. Életműve ugyanakkor szervesen összefonódik Steven Spielberg művészetével: közös munkásságuk az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat óta, azaz ötven éve(!) töretlen, és olyan remekműveket eredményezett, mint A cápa (1975), a Csillagok háborúja (1977), az E.T. A földönkívüli (1982) és a Schindler listája (1993) – hogy csak a zeneszerzőnek Oscar-díjat hozókat említsük. A Fabelman család a 29. közös játékfilmjük, és talán a legszemélyesebb közös munkájuk, amelyet a rendező gyermekkora inspirált, benne édesanyjának történetével, aki a családjáért adta fel muzsikusi karrierjét, és aki egy életen át nagy rajongója volt John Williamsnek – rendszeresen részt is vett fia filmjeinek zenefelvételén. 

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

Steven Spielberg A Fabelman családdal rendkívül személyes portrét álmodott a vászonra egy a 20. századi Amerikában felnövő fiúról, akinek történetében mozgóképes emléket állít azoknak a dolgoknak és annak a családnak, amik és akik hatással voltak életére és pályájára.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

További részletek Spielberg és Williams közös munkáiról angolul tudóknak ebben a podcastban.

Bemutató dátuma: 2023.02.02.

Forgalmazó: Forum Hungary

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató