< VISSZA

Apa - Egy hit naplója


magyar filmdráma, 85 perc, 1966
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Szabó István

Az Anya szerepében: Tolnay Klári

Szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdély Dániel, Sólyom Kati, Ráthonyi Zsuzsa, Békés Rita, Halász Judit, Huszti Péter, Kozák András

Takó Bence kisgyermekként, Budapest felszabadulásakor veszítette el édesapját, akinek személye és mítosza folyamatosan vele van, a felnőtté válás küszöbén álló fiú minden cselekedetében és mozdulatában ott van, mindenről rá asszociál. Apa tárgyainak is kiemelkedő jelentőségük van a fiú életében: a bőrkabát, az összetört számlapú óra, a szemüveg, az orvosi táska mind-mind őt idézik, melyek köré Takó képzeletében hős történeteket is sző: partizánüldözést, kórházban üldözötteket bújtató ellenállási tevékenységet, új altatószert feltaláló kiemelkedő orvosi bravúrt. Felnőtté válásához és önállósodásához azonban Takónak túl kell lépnie ezen a nyomasztó mítoszon és a maga életét kell élnie. Erre tesz kísérletet a film végén Takó. Filmtörténeti érdekesség és unikum, hogy Szabó István rendező Takóné fiatalkori énjének megformálására Tolnay Klári lányát, Ráthonyi Zsuzsannát kérte fel.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Az Apa című film keletkezéséről Szabó Istvánnal és Bálint Andrással. Vendég: Szabó István filmrendező, moderátor: dr. Góg Laura Tolnay-kutató, a Tolnay Emlékév főszervezője.

Az Apa - Egy hit naplója című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. 

»Jún. 6. – Szombat«

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

TürkÍz filmnapok

NT Live 2019-2020

Itáliai utazás 2019-2020

Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Metropolitan Opera 2019-2020

Exhibition On Screen 2019-2020 

Bolsoj Balett 2019-2020

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató