< VISSZA

Szegénylegények


magyar filmdráma, 87 perc, 1966
magyar nyelven (máj. 19-én és 22-én angol felirattal)

Időpontok:

Rendező: Jancsó Miklós

Szereplők: Görbe János, Latinovits Zoltán, Molnár Tibor, Kozák András, Agárdi Gábor, Madaras József, Koltai János, Avar István, Őze Lajos

A cannes-i filmfesztivál megemlékezik a tavaly januárban elhunyt Jancsó Miklósról azzal, hogy 1966-os Szegénylegények című filmjét levetítik a Cannes Classics nevű szekcióban. Az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a fesztiválra.

A Szegénylegények nemzetközi premierjét 1966-ban tartották a cannes-i filmfesztiválon. A teljes egészében restaurált filmet digitális hordozóról vetítik Cannes-ban. A felújítás a filmalap támogatásával, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közreműködésével a Magyar Filmlaborban készült az elmúlt hónapokban.

Jancsó Miklós korszakalkotó filmjének felújított változatát a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan műsorra tűzi az Uránia Nemzeti Filmszínház, a fent jelzett időpontokban, május 19-én és 22-én angol felirattal.

Kedvezményes jegyár a vetítésre: 800 Ft.

Bővebben a filmről:

Rózsa Sándor és betyárjainak „lebuktatási históriája” a mindenkori elnyomó hatalom működésének technikáját modellezi. Az új vizuális nyelv, amelynek a világ filmművészetében is számos követője akadt; az embereket hosszú snittben bekerítő, körbejáró kamera, a lélektani történéseket nem mutató, hatalmas feszültséget keltő plánozás és a pusztával, eltakart arcokkal jelképessé váló ábrázolásmód azt is lehetővé tette Jancsó számára, hogy elhelyezze a 1956 élményét a magyar történelem „népi” és forradalmi vonulatában.  A film, noha nem nyert Cannes-ban, az egész világot Jancsó mellé állította.

A tavaly 93 éves korában elhunyt Jancsó Miklós ezzel az alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett. A Görbe János, Latinovits Zoltán, Kozák András, Molnár Tibor főszereplésével készült fekete-fehér film a magyar filmkritikusok nagydíja mellett az operatőri díjat (Somló Tamás) és a legjobb színész díját (Görbe János) is elnyerte, majd a pécsi játékfilmszemlén a szakmai zsűritől a legjobb rendező díját, a társadalmi zsűritől a nagydíjat kapta meg; Locarnóban a nemzetközi filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI díjával, a rangos londoni filmfesztiválon pedig a legjobb külföldi film díjával tüntették ki. A Mafilmben készült Szegénylegények forgatókönyvét Jancsó állandó alkotótársa, Hernádi Gyula és Karall Luca jegyzi, producere Nemeskürty István volt.

Bemutató dátuma: 2015.05.16.

Forgalmazó: MaNDA

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Exhibition 2022 banner férfiakkal

 Moliere 400 Új bemutatók felirattal

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató