< VISSZA

Itáliai variációk – Mario Mariani zongorakoncertje


filmzenei koncert az Uránia színpadán, 90 perc, 2022

Időpontok:

Rendező:

Mario Mariani zongoraművész Itáliai variációk című koncertje az olasz zene gyöngyszemei közt olyan közismert, klasszikus filmzenéket szólaltat meg, melyeken keresztül az olasz kultúra világszerte ismertté és elismertté vált. Egyebek mellett megemlíthetjük itt Nino Rota világíhírű filmzenéit, melyekből a koncerten elhangzanak majd a Fellini filmjeihez írt szvitek - a Casanova, az Amarcord és a 8 és ½ betétdalai - valamint a Francis Ford Coppola rendezte A Keresztapa híres főcímdala. Pier Paolo Pasolini születésének 100. évfordulója alkalmából a program az ő filmjeit is megidézi, az alkotásai  - A csóró, Mik a felhők?, Salò, avagy Szodoma 120 napja - által ihletett kompozíciókkal és zenei átiratokkal.

Az eklektikus és érzelemdús zongorajátékáról ismert Mario Mariani a hangszerére úgy tekint, mint szokatlan hangokon megszólaló zenekarra. Az általa készített átiratok mellett olykor improvizációs jellegű, több stílust és technikát bemutató variációk is felcsendülnek. Mariani kreatívan használja a változatos módon (például vonalzók, üveggolyók, habverők és egyéb tárgyak bevonásával) preparált zongorát, megtöltve azt színházi kifejezőerővel, melyben a zongora hangszerek sokaságaként, mint zenekar van jelen.

Mario Mariani 1970-ben született Pesaróban, zongoraművészi diplomáját a Gioachino Rossini Konzervatóriumban szerezte. Ezt követően kezdetét vette zeneszerzői és zongoraművészi pályafutása, melynek során számos olasz és nemzetközi fesztiválon vett részt. Zongoraművészként és zeneszerzőként többek között olyan fontos zenei intézményekkel és megbízókkal működik együtt, mint a Velencei Biennálé (a Festival del Cinema két főcímdala), önálló színházak (a milánói Piccolo Teatro, Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia, Teatro Stabile delle Marche), külföldi olasz kultúrintézetek és sok más intézmény. Vittorio Moroni és Matteo Pellegrini valamennyi filmjének zenéjét ő szerezte. Lemezei: Utopiano (2010, Vivirecords), Elementalea (2012, Alabianca/Zingaroton), The Soundtrack Variations (2017, Intemporanea/ Halidon), The Rossini Variations (2018, Intemporanea, Artist First), V.I.T.R.I.O.L. (2020, Intemporanea/ ThinkClouds/ The Orchard)

Műsor: 

Nino Rota - A Keresztapa
Gioachino Rossini - A tolvaj szarka – nyitány (Ouverture La Gazza ladra )
Mario Mariani - Figaro álma (parafrázis G. Rossini Largo al factotum témájára)
Pasolini zenei összeállítás - A csóró, Mik a felhők?, Salò, avagy Szodoma 120 napja című filmek zenéiből
Mario Mariani - The Goldrake Variations
Nino Rota - Fellini szvitek (Federico Fellini filmjeihez)
                   A varázslatos madár (a “Casanova” c. filmből, 1975)
                   Amarcord (1973)
                   8 és ½ (1963)
Gioachino Rossini - Tánc - Tarantella Napoletana

A koncertre a jegyár 2.500 Ft.  

Jegyek a www.urania-nf.hu honlapon, a jegy.hu oldalán vagy az Uránia jegypénztárában válthatók.

A koncert a Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködésben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a FILM-ZENE-TEREMTÉS című filmzenei koncertsorozat első részeként valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Exhibition 2022 banner férfiakkal

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató