< VISSZA

A hajnal, Jelenlét I.-III.


francia-magyar-izraeli filmdráma és magyar dokumentumfilm, 125 perc, 1985
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Jancsó Miklós

A hajnal szereplői: Philippe Leothard, Michael York, Christine Boisson, Serge Avedekian, Paul Brain, Redjep Mitrovitsa 

A Jelenlét I.-III. szereplői: Lefkovits Ernő, Róth Bernáth, Lőwy Tamás, Deutsch László, Raj Tamás, Gerendai Imre, Jancsó Dávid, Raj Ráchel

A hajnal eltér az érett Jancsó filmektől: lélektani film, amely azt a lelkiismereti kérdést veti föl, hogy szentesítheti-e bármilyen szent cél egy ember megölését. Egy 18 éves holocaust-túlélő, Elisha beáll Izrael állam alapítói közé, hogy harcoljon az angolok palesztinai uralma ellen. Egy túsz-ügy kapcsán fegyvertelen embert kell ölnie. Ez a gyönyörű, hosszú snittekben fogalmazott, mégis az arcokra koncentráló remekmű, miután versenyben volt az 1986-os Berlinalén az Arany Medvéért, nem futhatta be a méltó világforgalmazást. A francia producert beperelte Elie Wiesel, akinek azonos című regényéből készült a film, mert sem az ő jogdíját, sem Jancsó honoráriumát nem fizette ki a produkció.

 

A Jelenlét I.-III. húsz éven átívelő, három részből álló dokumentumfilm, az emlékezés és az emlékezet filmje. Az olaszliszkai zsinagóga és bodrogkeresztúri temető helyszínén a halál és a pusztulás képeiből életre kel a zsidó hagyomány, majd a gyerekek játszanak a fű benőtte helyszíneken. 

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpontban) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató