< VISSZA

Én is jártam Isonzónál


magyar dokumentumfilm, 91 perc, 1986
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Gulyás Gyula, Gulyás János

A film zárójelenetében egy magyar veterán bácsi áll a folyóparton, szemmel láthatólag meg van hatódva, és mögötte áll két mosolygó olasz fiatalember. Jól látom, hogy ott a jelenkori film is egy kicsit olyanná válik, mint egy régi hiradó?
Gulyás Gyula: Igen, pontosan. Ő egyedül volt az, akit annyira megrázott érzelmileg, hogy messze az ünnepség vége után is minden bizonnyal felidéződtek benne olyan képek, amelyeket csak egy játékfilm tudna bemutatni, és mellette a mosolygó olasz gyerekek.
Itt a képet lelassítjátok, kiemelitek belőle a két olasz fiatalembert, akik mosolyognak. Számotokra mi van az ő arcukra írva?
Gulyás János: Az értetlenség…
Gulyás Gyula: Van valamilyen derűs semmittudás, meg vannak rőkönyödve, hogy ez a vén ember mi az ördögön pityergi itt el magát, miközben semmi okot nem találnak, hiszen volt egy heppening, levezényelték, meneteltek...
Gulyás János: Én egy csöppet fel is menteném őket, mert látjuk, hogy az emberek örülnek a tévéközvetítésnek, és ők itt látták, hogy én arrafele filmezek. Nem értik, nem tudják. De hát mi is keveset tudtunk az első világháborúról, valószínűleg ők se nagyon sokat tudtak arról, hogy mi történt, csak látták, hogy zászlók vannak, zenekar, katonák vonulnak… Nem sokat tudhattak arról, hogy mit érezhet egy magyar veterán, aki ifjúkorában itt harcolt és több bajtársát elvesztette.

(Szekfü András interjúja, Filmvilág 2014. augusztus, részlet)

Gulyás Gyula és Gulyás János a nyolcvanas évek elején keresték fel az első világháború Isonzo melletti nagy csatájának néhány túlélőjét, majd elkísérték a veteránokat egy olasz-magyar találkozóra. A film egyszerre szól az egykori csatáról, az emlékezésről és az utókorról.

»Jún. 5. – Péntek«

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

TürkÍz filmnapok

NT Live 2019-2020

Itáliai utazás 2019-2020

Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Metropolitan Opera 2019-2020

Exhibition On Screen 2019-2020 

Bolsoj Balett 2019-2020

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató