< BACK

Olasz-magyar örökség vetítéssorozat / 1.


, 90 min, 2015

Show times:

Director:

A trikolor jegyében. Milánói 5 naptól a Duna konföderációig

Magyarország és Itália kulturális, politikai, katonai kapcsolatai soha nem voltak annyira szorosak, mint a 19. században. Az 1848-as "Népek tavaszának" nevezett forrdalmi hullámban a március 15-i pesti felkelést március 18-án követte a milánói. A Milánót megszállás alatt tartó Habsburg hadsereg magyar katonái közül sokan csatlakoztak az 5 napig tartó milánói felkeléshez, majd az egységes Olaszország létrejöttéhez vezető szabadságküzdelmekhez.


Corvin Mátyás és a Sforzák

Mátyás király itáliai politikájának része volt, hogy megfelelő fejedelmi házassággal biztosítsa természetes fia, Corvin János királlyá választását, ezért Ludovico Sforzától (il Moro), Milánó nagyhatalmú régenshercegétől megkérte unokahúga Bianca Maria Sforza hercegnő kezét.   Mátyás felesége, az aragóniai Beatrice azonban minden befolyását felhasználta, hogy ezt a házasságot megakadályozza.


Hajnal János

Kitűnő eredménnyel végzett a Budapesti Képzőművészeti Akadémián, Frankfurtban, Stockholmban és Rómában volt ösztöndíjas. 1948-ban telepedett le Olaszországban. 1958-ban művészi érdemei elismeréseként megkapta az olasz állampolgárságot. Műalkotásai, mozaikok és művészi üvegablakai megtalálhatók a milánói Dómban, a Vatikánban, a római Santa Maria Maggiore-ban, valamint  a világ különböző országaiban. Jelentős folyóiratok számára készített illusztrációkat és gyűjtőknek szánt emlékbélyegeket. 2010-ben hunyt el, alkotásai az egyetemes és az olasz művészettörténet és a kollektív emlékezet kitörölhetetlen részét képezik.

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy