< BACK

Olasz-magyar örökség vetítéssorozat / 3.


, 90 min, 2015

Show times:

Director:

Alessandro Monti és a magyarországi szabadságharc Olasz légiója

A fiatal bresciai tiszt Alessandro Monti az 1848. márciusi lombardiai forradalmi megmozdulások hatására szerelt le a Habsburg hadseregből, és lett a Szárd Királyságnak Kossuth forradalmi kormánya mellé akkreditált diplomáciai képviselője, mindaddig amíg a politikai viszonyok megváltozása miatt a kormánya vissza nem hívta. Monti ezredes az utasítást megtagadva átállt a magyarokhoz, és a Magyarországon szétforgácsolódott olasz hadtestek katonáiból megszervezte az Olasz légiót, amely dicső módon harcolt először a magyar alkotmányos rend védelmében, később pedig a függetlenségért vívott harcban. A szabadságharc bukása után hazatért, de a magyarok melletti kiállása miatt megbüntették, katonai karrierjének vége lett.


Kandó Kálmán vasúttervező mérnök

A 19. század második felében erőteljesen fejlődött a vasúthálózat. Az Európa különböző országaiban tervező Kandó 1907-ben jutott el Olaszországba, egészen pontosan Milánóba. Vasúti szárnyvonalakat tervezett, több mint 70 találmányt jegyeztetett be. Az olasz nagyvasutak villamosítási programja egybeesett a Ganz-gyár háromfázisú vontatási kísérleteivel. A Rete Adriatica társaság ezért a Valtellina vasútvonal villamosítását a Ganznál rendelte meg, így a Kandó által kidolgozott rendszer lett a háromfázisú vontatás bölcsője és később Olaszországban annyira uralkodóvá vált, hogy "sistema italiana" (olasz rendszer) nevet kapta. Olaszországban és Magyarországon, azokon a helyeken, ahol élt és ahol dolgozott számos mellszobor őrzi Kandó emlékét.


Magyar edzők és játékosok a két nagy milánói sportklubnál

A két világháború között meghatározó szerepet játszottak az olasz labdarugás alakításában a magyar edzők és játékosok, akik az un. közép-európai rendszer meghjonosításával nagyban hozzájárultak az olasz klubcsapatok és a nemjzeti válogatott sikeréhez.

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy