< VISSZA

A monostor gyermekei - Közönségtalálkozóval egybekötött vetítés

The Next Guardian
magyar dokumentumfilm, 75 perc, 2018
dzongkha nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai

Producer: Ugrin Julianna (Éclipse Film)
Executive Producer: Laetitia Schoofs (KRO-NCRV)
Co-producer: Arun Bhattarai
Vágó: Szalai Károly
Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
Zeneszerző: Balázs Ádám
Gyártásvezető: Zurbó Zsófia
Colorist: Salma Levente

Vendégünk Zurbó Dorottya rendező és Balázs Ádám zeneszerző, akikkel Molnár Kata Orsolya beszélget 

Az első bhutáni-magyar koprodukcióban készült film két bhutáni testvér, Gyembó és húga, Tashi életébe enged bepillantani: átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A monostor gyermekeit idehaza már láthatták a dokumentumfilmek szerelmesei, hiszen az alkotás a 2018-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmjeként mutatkozott be. Elkészülése óta a film bejárta a világot és több hazai és külföldi fesztiválon is vendégeskedett: 2017-ben a világ elsőszámú dokumentumfilmes mustráján, az IDFA fesztiválon beválogatták az elsőfilmes versenybe, a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat.

Forgalmazó: Soldivison

„Az alkotópáros filmjének legfőbb erőssége, hogy egy hétköznapi család élete köré szervezve képesek voltak élvezetes moziélménnyé varázsolni Bhután átalakuló világát az ott élő emberek sorsának tükrében, s mindezen közben még az ősi kultúrájukkal is megismertették a nézőt.”
Argejó Éva, Filmtekercs.hu

„Nagy érzékenységgel és tapintattal elkészített film A monostor gyermekei, amelynek alkotói anélkül érik tetten a valóságot, hogy beavatkoznának, s jelenlétük más irányba térítené az eseményeket.” 
Báron György, Élet és Irodalom

„A fiatal rendezőpáros elsőfilmes hibáktól mentesen, biztos kézzel érintenek több, egészen aktuális témát, csendes megfigyelésükkel (és Balázs Ádám autentikus, atmoszféra-teremtő zenéjével) egyszerre mutatják be a tinédzserkori útkeresést, identitás-kérdést, egy elszigetelt közösség lassú bomlását és a hagyományok megőrzését egy olyan világban, ami rohamosan túl akar már lépni mindenen, ami régi, és csak az újra, a másra akar koncentrálni.” 
Pozsonyi Janka, Film.hu

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

 

Függetlenül - Lengyel Történelmi Filmsorozat

 

 

Exhibition On Screen 2018-2019

 

Metropolitan Opera HD Live 2018-2019

 

NT Live 2018-2019

Bolsoj Balett 2018/2019

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Nyitva tartás:
10:30 – 21:15
avagy az utolsó előadás végéig
Pénztárnyitás:
az első előadás előtt 30 perccel
Emeleti kávézó: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat