LUX FILMNAPOK 2019

Az Európai Parlament filmdíjára jelölt három döntős film vetítése november 13. és 15. között

2019. november 13. - 2019. november 15.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

November 13. és 15. között az Európai Parlament ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A válogatásban idén az oknyomozó dokumentumfilmtől a szatirikus társadalmi drámán át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik. 

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehetett nyerni. A játék november 10-én lezárult, a nyertesek emailben kapnak értesítést.

A játék lezárulta után van lehetőség várólistára regisztrálni, amennyiben esetleg felszabadulnak jegyek, a vetítés napján délelőtt küldünk emailben értesítést.


VETÍTÉSI PROGRAM

2019. november 13. 19:00
ISTEN LÉTEZIK ÉS PETRUNIJÁNAK HÍVJÁK

feliratos, észak-macedón-belga-szlovén-horvát-francia filmdráma, 100 perc, 2019
Rendező: Teona Strugar Mitevska
Magyarországi forgalmazó: Cirko Film

A LUX filmnapok idei nyitófilmje november 13-án 19:00 órakor az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása, az Isten létezik és Petrunijának hívják. Az erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát, francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.

REGISZTRÁCIÓ A VÁRÓLISTÁRA


2019. november 14. 19:00
COLD CASE HAMMARSKJÖLD
(HAMMARSKJÖLD, DÖGLÖTT AKTÁK)
feliratos,  dán-norvég-svéd-belga dokumentumfilm, 128 perc, 2019
Rendező: Mads Brügger

A dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmje az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, ám eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

REGISZTRÁCIÓ A VÁRÓLISTÁRA


2019. november 15. 19:00
A RENDSZER

feliratos, spanyol-francia thriller, dráma, 132 perc, 2018
Rendező: Rodrigo Sorogoyen
Magyarországi forgalmazó: Magyarhangya
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

November 15-én 19:00 órakor Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei LUX filmnapok magyarországi vetítéssorozata. A spanyol rendező gyors ütemű, feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és többek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.

REGISZTRÁCIÓ A VÁRÓLISTÁRA


 A LUX FILMDÍJRÓL

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, a mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak.

Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX FILMNAPOK egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amelyben megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét és megvitathatjuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató